Дянков шокира всички. Българското мляко по-евтино в Брюксел

Каза как ще се свалят цените

Дянков шокира всички. Българското мляко по-евтино в Брюксел | StandartNews.com

Бившият вицепремиер и финансов министър в кабинета „Борисов” 1 шокира цяла България, съпоставяйки цените на млякото в Ню Йорк, Брюксел и София. Оказа се, че млякото произведено у нас е с повече от левче по-евтино в Брюксел, въпреки че за да стигне сърцето на Европа има транспортни разходи.  

ВИЖ ОЩЕ: Цената на черешите остави всички без думи (СНИМКА)

1,28 долара струва 1 литър пълномаслено мляко в САЩ - около 2 лева, в Брюксел цената на мляко, произведено в България, му е 1,01 евро,  докато у нас е близо двойно повече – над 3 лева, каза Дянков.

Цените растат, потреблението се свива. Инфлацията нараства, но в България тя е привнесена отвън, коментира той в ефира на бТВ. Дянков бе категоричен, че спекула в цените у нас има.

ДДС трябва да се върне на 20%, за да нямат фирмите свръхпечалби и да влизат повече пари в бюджета, смята още Дянков.

Според него по-реалната прогноза за влизане на България в Еврозоната е 2025 г. Дянков не вярва и на прогнозите за едноцифрена инфлация, каквато е целта на служебното правителство. Той обясни, че в България 2/3 от инфлацията се дължи на външни фактори и 1/3 на грешките на предишното редовно правителство. "Веднъж като се вдигне цената, трудно си свалят търговците и производителите цената на продуктите. В момента, в който се качват цените, тя няма да спадне и това виждаме в момента в България", отбеляза Дянков.

Според него много трудно може да повлияе държавата чрез натиск на пазара. Най-лесният начин да паднат цените е през бюджета. "В следващия бюджет, когато бъде внесен от служебния финансов министър, трябва ДДС-то да се качи на 20%, за да не се дава възможност за свръхпечалби на бизнесите", настоя Дянков.

"Спирането на субсидиите за търговските вериги и за бизнеса ще свали цените на стоките ", добави той. Симеон Дянков е на мнение, че в България няма достатъчно конкуренция на пазара. „Със сигурност в България има спекула, защото няма начин цените да бъдат такива“, каза още той.

„Съмнявам се, че ще имаме редовно правителство след предсрочните парламентарни избори на 2 април, защото големите партии гледам към местните избори в края на есета“,  прогнозира бившият вицепремиер и финансов министър.

Той смята, че ако има някаква надежда за съставяне на правителство, то ще е около партии, които искат влизане на България в Шенген и Еврозоната. "Демократична България" е единственият политически играч, който се фокусира върху тази тема, посочи Дянков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай