Дядо Николай обяви папата за пратеник на Антихриста

Визитата на Франциск е провокация срещу православната ни църква, обяви пловдивският владика

Дядо Николай обяви папата  за пратеник на Антихриста | StandartNews.com

Пловдивският митрополит Николай не дочака края на визитата на папа Франциск, за да излее гнева си срещу него. "Посещението на римския папа е политически акт, целта е да се обединят всички църкви около Рим и когато дойде Антихристът, папата да го посрещне", каза известният с острия си език владика след днешната си тържествена литургия по случай Гергьовден в храма "Св. Георги".

Той коментирал подробно и защо представители на Светия синод отказват да служат заедно с главата на Римокатолическата църква. "Посрещнахме римския папа като държавен глава на суверенната държава Ватикана, но никой не може да ни принуди за общо богослужение с него", отсякъл Николай от олтара на "Свети Георги", пише "Под тепето"..

Пловдивският владика вижда пъклен сценарий в призивите на Франциск за сближаване на християнските църкви.

"Всички искаме християнските църкви да се обединят. Това обаче може да стане само от църковни хора, когато епископите се съберат и обсъдят как да стане това. Политиците не искат това, те целят точно обратното. Създадено е например т.нар. икуменическо движение, което цели обединение на всички религии. Но нали знаете, има и религия на Сатаната. Как да се обединим всички? Не е възможно да се обедини светлината и тъмнината", казал митрополит Николай в обръщението си към хората.

И добавил: "Ние няма да се откажем от православието. Не сме се отказали от православието и през петвековното робство. Робството бе победено от православието. Само то ще ни освободи. А кой може да каже, че йеродякон Игнатий – Васил Левски е бил роб по време на робството? Той беше свободен, защото бе православен."

Митрополит Николай вижда и атака срещу православната църква в подготовката на папското пътуване и информациите в медиите. "Този акт бе подготвен твърде отдалеч. Започна с медийна кампания срещу Българската православна църква. Тук не става дума за моя часовник. Става дума за всичко, което Светият синод реши и не реши. Тази кампания бе подготвена, за да дойде папата и да бъде обявен за свети отец, живеещ в нищета и бедност", коментирал още владиката.

Отказът на Франциск от всякакъв лукс наистина е акцент във всички материали, посветени на Светия отец, който и в София отказа да спи в скъп хотел и отседна в нунциатурата. В същото време дядо Николай беше одумван заради скъпия му часовник и лимузините, които ползва.

В същото време пловдивският митрополит е известен с резките си изказвания по отношение на Ватикана. При посещението в България през 2002 г. на вече покойния папа Йоан-Павел ІІ, обявен за светец, дядо Николай го нарече "еретик".

Посещението на Франциск засега не доведе до напрежение от страна на Светия синод .Патриарх Неофит и владиците вчера посрещнаха радушно папата в София. Макар отново да отбелязаха, че няма как да имат общо служение, те изпратиха свой представител при официалното посрещане на Светия отец, придружиха го в храм-паметник "Св. Александър Невски", за молитвата насаме в катедралата беше приготвен специален трон и килим за главата на Римокатолическата църква.

От синода ще изпратят и митрополит Антоний на събитието за мир, което папата организира довечера, като отново подчертаха, че той няма да участва в служения, но ще присъства.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай