Среднистите нямат голям шанс след 2 години

Потребността на хора със средно образование у нас се очаква да се свие в средносрочен план

Среднистите нямат голям шанс след 2 години | StandartNews.com

През следващите две години се очаква ръст на заетостта по икономически дейности у нас, след което ще има две години спад, сподели министърът. Основен принос за намалението ще имат услуги като тези в сектора на търговията, ремонта на автомобили и мотоциклети, където се очаква спад от 8,2 на сто – до 475 000 заети към 2024г. Това заяви министър Деница Сачева.

В секторите на хотелиерството и ресторантьорството се очаква намаление на броя заети от 6,4 на сто или 154 000 работни места. В добивната промишленост заетостта се очаква спад със 17,9 на сто до 23 000 работни места, а при производството и разпределението на електрическа и топлинна енергия и газообразни горива - спад до 36 000 работни места (6,7 на сто).

По думи на г-жа Сачева броят на позициите за хора с ниска квалификация основно се очаква в сектора на преработващата промишленост, строителството, хуманното здравеопазване, операциите с недвижими имоти.

"Прогнозата за търсенето на труда по образователни степени за периода 2020 - 2024 г. показва, че при най-ниско квалифицираните работници се очаква относително слаба динамика в потребността от такива човешки ресурси от страна на работодателите", заяви социалният министър.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай