Драма с времето. Нови сезони

Какви ще са температурите

Драма с времето. Нови сезони | StandartNews.com

„Затоплянето е дългосрочна тенденция. Тя е свързана с климатичното изменение и отчасти с въглеродните емисии, които човечеството отделя и отчасти с естествените процеси като например увеличаването на слънчевата активност, което се наблюдава в последния век и половина. Доколко те ще бъдат изразени през тази година, предстои да видим.” Това заяви географът доц. Емил Гачев в предаването „Денят на живо” по NOVA NEWS.

По думите му прогнозите са за продължаващ темп на затопляне, който се определя от глобалните процеси. От една страна това е продължаващото антропогенно въздействие, което няма как да очакваме да спре или да бъде намалено още през 2024 година, а от друга страна са особеностите на глобалната атмосферна циркулация като явлението Ел Ниньо, което по принцип определя времето в субекваториалната и тропическа част на южната част на Тихия океан, както и на цялата планета.

Географът добави, че слънчевите изригвания са част от 11-годишния слънчев цикъл, който сега е в пикова фаза и който се очаква да бъде в минимума си през 2030 година. „Тези фактори се наслагват, за да получим тези рекордни горещини, които бяха отбелязани през 2023 година”, посочи още Гачев.

Експертът отбеляза, че в момента сме в началото на една топла зима. Той посочи, че тенденцията за изместване на сезоните най-вероятно ще продължи.

„Не знам да има установена връзка между климатични промени и земетресенията и изригванията на вулканите, тъй като тези процеси имат различен енергиен източник”, посочи още географът. Различните явления обаче могат да окажат влияние върху местния климат, категоричен е той.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай