Д-р Кaрл Клаес ще оперира в лазерната клиника 2 пъти годишно

Светила от САЩ и Европа прегледаха над 200 пациенти безплатно

Д-р Кaрл Клаес ще оперира в лазерната клиника 2 пъти годишно | StandartNews.com

София. "Когато Мохамед не отива при планината, планината отива при Мохамед" - това се случи преди Великден в столичната очна болница "Вижън". За 10-ия си рожден ден лазерната клиника събра светила на офталмологията от САЩ и Европа. Проф. Джордж Краниас от САЩ, д-р Карл Клаес от Белгия, д-р Диего де Ортуега от Испания, д-р Томас Кройцер от Германия и д-р Атанасиос Румелиотис от Гърция прегледаха безплатно над 200 пациенти с различни диагнози - от тежки заболявания на ретината, през глаукома до катаракта. После споделиха ноу-хау с бг колегите си на конференция "Иновации в офталмологията". А добрата новина е, че един от най-известните очни хирурзи в света - д-р Карл Клаес, вече ще оперира в България. На всеки шест месеца белгийският ас ще намира време за консултации и операции във "Вижън", издаде управителят на клиниката Елена Кумбиева.

За Росен великденското чудо избърза със седмица. Надеждата му се сбъдна. При това - безплатно. Светилото от клиниката "Св. Августин" в Антверпен д-р Карл Клаес го консултира, заедно с още 50 пациенти. От Поморие дойде цял "отбор" - петима души, оперирани от хируга в Белгия, минаха безплатно на консултация. Росен се лекува при д-р Яна Николаева във "Вижън" и е с вродена глаукома. След няколко операции загубил зрението на едното си око - ретината му се отлепила, с другото пък вижда едва-едва - има катаракта (перде). Росен така и не успял да събере пари, за да се консултира с д-р Клаес в Антверпен. Сега белгийският ас му препоръча операция на пердето и поставяне на вътреочна леща.

Д-р Клаес e сред светилата на витреоретилната хирургия, а славата му се носи по цял свят.

Ученик е на бащата на тази специалност - д-р Живойнович, сам е откривател на много техники в ретиналната хирургия. Върши чудеса при заплетени случаи с болести на ретината и стъкловидното тяло (и при пациенти след тежки травми), тежка диабетна ретинопатия, макулна дегенерация, постоперативни усложнения. "За пациентите ни мнението на д-р Клаес бе не само изключително важно за прецизното диагностициране и препоръки за последваща терапия лечение, но имаше морален и "лечебен" ефект", призна Елена Кумбиева.

Опашка от пациенти се изви и пред кабинета, където консултираше друго светило - проф. Джордж Краниас от Университета в Синсинати, САЩ. Професорът, който отдавна е "приятел" на "Вижън", бе най-впечатлен от случая на 5-годишната Ани от Бургас. Малката пациентка на д-р Анна Петкова е с изключително рядка диагноза - "леберова атрофия на зрителния нерв". "Това е много необичайно заболяване, генетично е, прогресира и, за жалост, не се лекува. Бях изненадан, че колегите тук са успели да го диагностицират", призна пред "Стандарт" проф. Джордж Краниас. По-оптимистична пък се оказа прогнозата за 60-годишния Веселин. Диспечерът в РВД, който е с паднал клепач, мина през кабинета на спеца по окулопластика д-р Атанасиос Румелиотис от Атина. "Операцията не е спешна.

На 9-10 г. ме уцелиха с фунийка имах разкъсване, което с възрастта се задълбочава. Но виждам добре, шофирам без проблем", призна Веселин. Д-р Румелиотис не скри, че пластичната хирургия тепърва набира скорост - за радост, често проблемите са по-скоро козметични и не пречат на зрението. "А и специалистите са малко, тъй като повечето офталмолози предпочитат да оперират перде или да свалят диоптри - печели се повече", призна гръцкият доктор. Някои болести обаче атакуват право в клепача. Например - сънната апнея, обясни д-р Румелиотис. "Проблеми с клепачите се отключват предимно в третата възраст, затова - колкото по-дълго живеем, толкова повече пациенти ще имам", пошегува д-р Румелиотис. И обясни, че в Гърция операциите, които прави, струват средно по 1000 евро.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай