Петък,

Докторът, който връща надеждата

От: СТАНДАРТ -
A
A
A

6-месечната Памела никога нямаше да порасне, защото трансплантация на черен дроб в България не беше правена. 70-годишният  Мариян щеше да си отиде от този свят, защото операции за присаждане на бял дроб се правеха само в чужбина. Памела вече е студентка, а Мариян продължава да се радва на внуците. И двамата живеят втори живот благодарение на проф. д-р Любомир Спасов. Университетската болница „Лозенец“ има зад гърба си над 240 трансплантации и хиляди сърдечни операции, но прощъпалникът го направи нейният дългогодишен директор.

Каквото и да се каже за пионера в трансплантациите у нас, все ще е малко. Всички първи стъпки са свързани с името на проф. д-р Любомир Спасов, национален консултант по трансплантология . Той прави първата операция на биещо сърце, първата трансплантация на черен дроб, първата трансплантация на черен дроб на 6-месечно бебе, първата трансплантация на бял дроб...

Голямата му заслуга е, че издигна трансплантациите в България на световно ниво. И направи възможно българите да не се молят за шанс и чудо в чужбина.

Днес докторът, върнал надеждата на стотици пациенти, празнува своя 60-и юбилей.  Въпреки многобройните награди и признания, за него най-ценни си остават сълзите от благодарност в очите на Памела и Мариян, посетили го в навечерието на празника му.

"Стандарт" от сърце му пожелава здраве, здраве и пак здраве. За да има сили да спасява животи, да проправя нови пътища в медицината, да вдъхновява с примера си младите лекари. И да осъществи голямата си цел - Балканска организация, аналогична на Евротрансплант.  

Честит юбилей!    

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички