Доктори помагат на пушачи да зарежат цигарите

Доктори помагат на пушачи да зарежат цигарите | StandartNews.com

Варна. Варненски доктори консултират пушачи да откажат цигарите. Кабинетът беше открит в понеделник в Медицинския университет „Проф. д-р Параскев Стоянов" и даде старт на кампанията в морския град, посветена на Международния ден без тютюнопушене – 20 ноември. Активни или пасивни пушачи сред студентите във висшето учебно заведение безплатно измериха количеството въглероден монооксид в издишания въздух и количеството на карбоксхемоглобина в кръвта с апарата Smoker lуser.

Инициативата се проведе съвместно с отдел Регионалната здравна инспекция. В рамките на кампанията се прожектира филмът на Министерство на Здравеопазването „Денят на Яна", който цели да накара всеки пушач да се опита да положи началото на отказване от тютюнопушене в името на собственото си здраве, както и здравето на близки и приятели, които са пасивни пушачи.

Международният ден без тютюнопушене се отбелязва за първи път през 1977 г. в САЩ. От тогава по инициатива на Американската общност за борба с рака (ACS) ежегодно всеки трети четвъртък на месец ноември се организира кампания срещу тютюнопушенето, която дава възможност на милиони хора да се откажат от пушенето поне за един ден. В България за първи път денят е отбелязан през 1990 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай