Деца търсят тракийски монети в "Малтепе"

Мечове от древността и изработката на керамични съдове са сред атракциите за хлапета от цялата страна

Деца търсят тракийски монети в "Малтепе" | StandartNews.com

Деца от цялата страна могат да се потопят за един ден сред предметите на древните траки и римляни. Това става в Културно-информационния център „Малтепе”, който бе построен със средства от Норвежкия фонд. Атракцията е единствена по рода си у нас. В центъра малките могат да търсят сами заровена в земята монета или парчета от голям предмет. Пред очите им майстор грънчар прави антични керамични предмети, изпича ги в специалната пещ на центъра и след това им ги дава да ги украсят, пише "Марица".

Центърът „Малтепе” е красива едноетажна сграда, с високи тавани и модерна архитектура. Идеята е била да стане детска атракция, където малките да могат да получат уроци по археология и история. Има голяма информационно-конферентна зала. Част от тавана е стъклен и помещенията са пълни със светлина. Малките работят в просторни работилници, свързани със складови помещения за материали. Комплексът излезе над 3 милиона лева. „Приемаме деца от цялата страна, защото сме единствената по рода си атракция. Нещо подобно има само край Панагюрище”, казва организаторът в центъра Диана Мичокова. Целта е децата на България да бъдат грабнати от историята и живота на древните, а различните занимания с тях да са съобразени с различните възрасти.

Сградата е пълна с реплики на антични артефакти. В първата зала дори има модел на луксозна тракийска колесница в мащаб 1:2 и античен стан. Колесницата е боядисана в бяло и има седалка, тапицирана в червена коприна. Така са се возили богатите тракийци преди 1800 години. По-нататък по стените висят украси, римски щитове, колчани стрели и копия. За радост на момчетата цяла витрина показва всички видове мечове от древността. Има реплики дори на бронзови оръжия от времето на Троянската война. Копия на амфори за вино и украшения от стъкло и мрамор стоят по витрините. В една от витрините има керамична римска плочка с фалическо изображение - символ на плодородието. Надписът на латински е „Живот и щастие”.

Над 2000 деца от всички краища на страната са гостували в центъра до Маноле. „Преди извънредното положение приемахме постоянно организирани детски групи. Децата идват от Русе, Видин, с автобуси за един ден. Прекарват часове при нас и се връщат обратно”, обясни г-жа Мичокова. Към центъра са привлечени специалистът по декоративно изкуство Росица Лилова и майстор грънчаря от село Войсил Радостин Ганев. Те разказват накратко на децата как се изработват керамичните съдове, кака се пекат и украсяват. „Това е единственото място в района на Пловдив, където учениците в реална среда могат да видят как се създават керамични съдове”, казва г-жа Мичокова.

Майстор Радостин Ганев демонстрира на грънчарско колело как се прави всичко. Понякога всички се хващат и създават по античен модел големи, украсени с орнаменти вази. Друг път всяко дете само оформя своя съд. И след това всичко влиза в голямата професионална пещ и се изпича. Накрая децата се събират и заедно ги украсяват с боя. Показва им се и как се гледжосват. Украсената керамика се изпича още веднъж. „Целта е за един ден малките да се потопят напълно в един непознат за тях свят и да пробудим у тях интереса към историята и родовата ни памет”, обяснява Диана Мичокова.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай