Депутат: Само наказания ще спрат горящия боклук

Въздухът в София е много замърсен, каза още председателят на правната комисия

Депутат: Само наказания  ще спрат горящия боклук | StandartNews.com

Смятам, че дори и в маловажни случаи да се прилага наказание и глоба за горенето на отпадъци, може да доведе до напредък. Това е мярка, която би подпомогнала до подобрение на въздуха. Нека всички граждани, които видят да сигнализират, каза председателят на правната комисия в Народното събрание Анна Александровапо Канал 3.

Самият факт, че нерегламентираното горене се криминализира би трябвало да ни накара да се замислим. Една от мерките по проекта е за смяна на подобни печки,в които се гори. Обявени са условията и проектите, по които ще се кандидатства за такива печки. Нека всички граждани, които имат нужда, да кандидатстват, защото е безплатно, каза още тя.

 

Не мога да кажа дали тези, които се отопляват на нафта, биха били нарушители, това ще бъде обсъдено. Надявам се големите политически сили също да дадат мнение, за да се подобри внесеното предложение. Самото криминализиране означава, че ще има разследване и ще влиза в съда, който ще се произнася какво е горено, кога и по колко. Засега инспектората ще се сезира и ще ходи на проверки, няма да могат да влизат в къщите, но все още не сме говорили с полицията, може и това да бъде направено. Контрол наистина има, но е въпросът да има и наказания, за да спре това горене,заяви Александрова.

Проблемът не е само в София, но в столицата нивото на въздуха е наистина много замърсено. Факт е, че вече съществува възможността да се измерва въздуха. Това, което трябва да правим е да си вършим работата, каза още председателят на правната комисия в Народното събрание.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай