Делчев: Цените скачат, ако се затворят петролни пътища

Андрей Делчев, председател на Българската петролна и газова асоциация

Делчев: Цените скачат, ако се затворят петролни пътища | StandartNews.com

- Отразяват ли се вече събитията в Близкия изток на стойността на петрола?

- Все още ефектът е слаб. Това, което ни тревожи, е един скок на цените на суровия петрол, което веднага ще се отрази на цените на горивата у нас и целия свят. За момента отражението е сравнително слабо. За последния месец нарастването на петролните цени е около 3,19%. Това е все още едно сравнително стандартно за сезона колебание. То наистина е продиктувано донякъде от страховете покрай сирийския конфликт, но е постепенно, а не паническо увеличаване на цените. Все още няма паника на пазара, което е добре.

- Тези 3% увеличение по какъв начин ще се отразят върху цента на бензина и кога ще стане това?

- Има едно движение от порядъка на 7-8 долара нагоре и надолу за цената на барел суров петрол, което следва годишните колебания и не е изненадващо. Тези колебания в България се усещат с около 3-4 стотинки на цената на бензина - също нещо, което за момента е нормално. Ненормално ще стане, ако увеличението надхвърли 5-6%. Тогава вече ще има тенденция на истинско поскъпване.

- Дали именно това ще се случи при евентуален военен конфликт?

- Това вероятно ще се случи при интернационализация на конфликта. Сирия не е голям производител на петрол. Сама по себе си и конфликтът вътре в нея не смущава петролната търговия. Смущава я интернационализацията на конфликта, защото това може да затвори петролни пътища в Средиземно море, а при евентуална намеса на Иран - и в Персийския залив. Това вече е силно тревожно.

Оттам-нататък колко ще е увеличението, е трудно да се прогнозира. Някои анализатори вече направиха прогнози за цена от порядъка на 150 долара на барел за сорт "Брент", което е твърде много. Не вярвам да се стигне до тази цена. Само за сведение за цена около 145 долара на барел се е стигало по време на войната срещу Ирак и тогава, когато иракчаните запалиха кувейтските петролни кладенци. Никога след това, нито по време на либийската криза, нито около тревогите около иранската ядрена програма, които бяха в началото на тази година, цената на петрола не е стигала толкова високо. В най-лошия случай в Либия цената се въртеше се около 120-123 долара за барел, въпреки апокалиптичните прогнози за 200-300 долара. Затова и сега мисля, независимо от тревогите, дори и да има увеличение, то все пак ще е поносимо, няма да е в тези високи граници, които някои анализатори черногледо чертаят.
Според мен най-вероятно ще стигнат стойности от $125-130 долара, т.е. с $10-15 още покачване на цената на барел суров петрол. Това е около 10% увеличение и също е много. Но това е максимумът, който се може да се случи само в случай на интернационализация и затягане на конфликта, международни сили в Средиземно море, които пречат на корабоплаването и въздухоплаването, и евентуално продължаващи проблеми със Суецкия канал заради Египет.

- Какво би означавало 10-процентното увеличение на петрола за цената на бензина?

- Течните горива следват тенденцията на суровия петрол, но с по-ниски темпове и с няколко дни, до максимум седмица забавяне. Т.е. при едно увеличение, както е в момента с около 3,19% на суровия петрол, има покачване на бензина и дизела по вътрешните пазари някъде от порядъка на 1,5-2%.
Това, което трябва да знаем, е, че България като държава и българското правителство нямат механизъм за компенсация на тези цени. Цените на течните горива са абсолютно пазарни. Държавата не се меси и не може да ги регулира, въпреки че тя взима голямата част от това, което плащаме за литър бензин. Фирмите също нямат възможност да регулират тези цени, тъй като маржът на тяхната печалба е много нисък на този конкурентен пазар. Тръгне ли петролът нагоре, тръгват и цените в България нагоре.

(Пред Радио Фокус)

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай