Д. Греков: Яне Янев може да даде нови хоризонти за развитие на Сандански

Д. Греков: Яне Янев може да даде нови хоризонти за развитие на Сандански | StandartNews.com

-Г-н Греков, лидерът на РЗС и кандидат за кмет на община Сандански Яне Янев има идея Аграрен университет – Пловдив да има филиал в курортния град. Реално ли е това да се случи?

-Географското положение на Сандански в Югозападна България е превъзходно. Природните и климатичните условия в населеното място са уникални. Там има Земеделска гимназия и е нормално да се търси развитие в тази посока. Учебните планове в нея са синхронизирани с нас. Напоследък много се говори за дуалното обучение. Основата е налице, необходима е много работа, за да се надгради. Ние сме отворени към реализирането на тази идея. С един наш филиал в Сандански ще се увеличи възможността младите хора да останат в града, ние предлагаме 17 специалности, сред тях са икономика, туризъм...За да се случи това, трябва общинското ръководство да направи необходимото.

-Познавате ли Яне Янев и вярвате ли, че той може да помогне за осъществяването на тази толкова добра инициатива?

-Той беше мой студент. Беше млад, когато се впусна в политиката. Яне е човек, който знае какво иска и как да го постигне. Справя се добре и като професионалист, и като политик. Давал ми е добри съвети, когато бях земеделски министър, наясно е с проблемите и процесите в селското стопанство. Ако стане кмет, би помогнал много за развитието на региона. Той е много повече от алтернатива като общински управник. Защото е човек от района, който в същото време има страшно много контакти и подкрепа и на национално, и на европейско ниво. Янев е родолюбец, който би дал всичко за развитието на родния си край. И може да даде нови хоризонти това да се случи.

-Очаквате ли с един филиал в Сандански да привлечете повече студенти от съседните страни Гърция и Македония?

-Това неминуемо ще се случи. Ние и сега имаме възпитаници от македонския град Струмица, от гръцките градове Серес и Драма. Но Сандански е много близо до двете граници и няма как да не се провокира интереса на гръцките и македонските младежи към магистърските ни програми. Предлагаме много шансове за реализация на младите на пазара на труда, след като завършат образованието си в нашия университет. И е нормално от това да се възползват не само български, но и гръцки и македонски студенти.

-Развитието на туризма и превръщането на Сандански в университетски град ли е перспективата за повече работни места и заетост на младите хора?

-Сандански има традиции в сферата на туризма. Отново ще припомня за уникалните климатични условия в града. Там не само се ходи на ваканция, но и на лечебни процедури. Важно е обаче да се развие и селското стопанство, има всички данни за възраждането на земеделието такова, каквото е било преди 1989 година в този район. Вярвам, че Яне Янев е човекът, който може да направи от Сандански образователен център. Той е в състояние да обедини санданчани, да използва максимално даденостите на населеното място, своите способности и контакти, за да върви напред Сандански.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай