Чилингиров: Има ли куршуми, мирише на неуредени сметки

Чилингиров: Има ли куршуми, мирише на неуредени сметки | StandartNews.com

Никога не съм докосвал наркотик, дори не пия и не пуша, твърди Николай Чилингиров

Николай Чилингиров е бивш шеф на някогашната охранителна фирма "Клуб 777", нашумяла в началото на демократичните промени у нас. Чилингира, както го наричат познати и непознати, днес се занимава с хотелиерство и ресторантьорство. Спортува активно и е деятел във Федерацията по таекуондо, на която допреди десетина години беше председател. Завършил е спортна педагогика и социална психология. Потърсихме го за разговор както за отминалите времена, така и във връзка с последните показни убийства, които бяха извършени в Пловдив.

- Г-н Чилингиров, в предварителния ни разговор казахте, че не искате да обръщате поглед към миналото си. Защо?

- Наистина не искам да поглеждам назад и да правя аналогия с онова време. Това бяха години, когато бяхме спортисти и бяхме ентусиазирани да правим някакъв бизнес. Искахме да създадем структури и да правим пари по легален начин. Две-три години след 1992-ра обаче това се изкриви в някакви други форми. Когато работиш с много хора, ти не можеш да ги контролираш. И някои на гърба на нашия авторитет започнаха да изкривяват охранителния бизнес. Започнаха да рекетират, да налагат някакви стандарти на мутренско поведение, които аз винаги съм избягвал. Цял живот тренирам бойни изкуства и възпитанието не ми е позволявало да се държа по този начин.

- Значи професията на охранител не е изисквала силови методи, така ли?

- Професията не го изисква, тя изисква да си вършиш работата и да бъдеш толерантен с хората, ако искаш да вървиш напред. Говоря за охранителния бизнес. Оттам обаче хората започнаха да ни вкарват в различни структури, за да имат някакво спокойствие. Когато някой силен на деня стои зад тях, те винаги са по-спокойни за бизнеса си. Във всички случаи ние не сме го налагали това на хората, а те са ни канили за бизнес. Може някой да го тълкува по друг начин, но това е истината. Но по-късно, когато всичко започна да се изкривява в някаква престъпна форма, аз започнах да се дистанцирам.

Разделихме се с бивши съдружници, някои мои колеги ги избиха.Именно затова не искам да поглеждам назад към тези отминали времена отпреди повече от 20 години. Още тогава съм решил да се разделим и да поема по друг път. Знам, че всеки е залитал в даден момент от живота си, но факт е, че аз започнах да уча висше образование. Бях президент на Федерацията по таекуондо, винаги съм се занимавал активно със спорт. Дори в момента продължавам да тренирам и да обучавам индивидуално хора. През 1997 г. записах спортна педагогика, а 2003-та завърших магистратура по социална психология. Направих си хотел, който върви. А хората и средата ми нямат нищо общо с предишните години. И не знам защо винаги заради тези 4-5 години от миналото, в които съм се занимавал с охранителна дейност, славата винаги ме изпреварва, и то от хора, които не ме познават. За мен говорят, че съм се занимавал с наркотици, с проституция. Хората, които са покрай мен, знаят, че аз винаги съм бил против наркотиците. Може да ви се струва невероятно, но аз никога не съм докосвал наркотик. А и не пуша, и не пия.

- И по жени сигурно не ходите?

- Така е, не ходя и по жени, защото имам сериозен човек до себе си

- Сега занимавате ли се с охранителен бизнес?

- В момента не. Имам намерение да участвам в една фирма, която е млада и ще се развива тепърва. Единственото, с което се занимавам сега, е хотелиерство и ресторантьорство. Имам идея да построя едно ваканционно селище до моя хотел. Има голям интерес от чужди и български инвеститори. В момента сме на етап проектиране. Мисля, че това ще се случи, тъй като районът около яз. "Въча" е много атрактивно място за пловдивчани. Смятам да направя там едно място, на което човек да има възможност да разпуска и да се чувства добре. Това са ми бъдещите идеи.

- Преди години сте имали бизнес и на Пампорово. Пазите ли още интереса си към курорта?

- В момента нямам нищо общо с Пампорово и нямам интерес към такъв тип места. Интересът ми е да инвестирам в бутикови хотели, на уникални, по-спокойни места, където човек може наистина да си почине.

- Само с хотелиерство ли се занимавате сега?

- Аз смятам, че човек е силен, когато насочи усилията си в една посока. Ако се разконцентрира с много бизнеси, той няма и как да ги контролира. Преди в Пловдив имах три заведения, но всичко приключи.

- Имате ли хоби?

- Хобито ми е ловът. Членувам в ловната дружинка в Михалково. Запален съм по лова, може би заради чудесната атмосфера и хората, с които излизаме заедно. Редовно ходя по ловните стопанства, на гонки и на хайки за изтребване на хищници.

- Личи си, че сте в добра физическа форма. Разкажете за спортните си занимания днес.

- Продължавам да тренирам по два пъти на ден. Сутрин джогинг с фитнес, а вечер - бойни изкуства. След като преди десетина години приключих с моето председателство на федерацията по таекуондо, много се радвам, че щафетата поеха по-млади хора и издигнаха този спорт на съвсем друго ниво. Говоря за сегашния президент Марио Богданов, за изпълнителния директор на федерацията и кмет на район "Тракия" в Пловдив Костадин Димитров. Моята дъщеря Мирела Чилингирова е три пъти европейски шампион и един път световен по таекуондо

- През последните два месеца в Пловдив станаха две показни убийства. И двете жертви са хора, свързани по някакъв начин със спорта. Защо стрелят по спортисти в днешно време и може ли да се прави аналогия с вашите времена?

- В подземния свят, върху който вече нямам никакви наблюдения, вероятно участват и спортисти, като силни персони, опитвайки се да контролират по един или друг начин някакви сфери на сивата или черната икономика. В това виждам връзката с едно време. А относно причините, знаем, че сме в криза и зачестяват случаите, когато между фирми или частни лица има неуредени парични взаимоотношения. И в момента всички са толкова несигурни за бизнеса си, че стигат до някакви крайни мерки, когато се почувстват застрашени или когато бъдат излъгани. Тези неща са някакъв нормален резултат от това, което се натрупва във времето. За Стефан Техов знам, че е един от първите чейнджаджии в града и винаги е бил коректен с хората. Предполагам, че при него е станал някакъв грабеж. А колкото до Митьо Лудия - с него не бяхме близки, познавах го бегло, виждал съм го при нас да идва да тренира по залите. Чуват се някакви слухове, че ходел на някого с жена му и този случай е породен от някаква ревност. Чувам и че при него имало заложени някакви имоти, които той продавал преждевременно. Има много версии, но аз не мога да дам мнение по въпроса.

- През всичките тези години изкушавали ли сте се да влезете в политиката?

- В спорта ние сме свикнали на единоборства. Заставаш лице в лице с човека отсреща и го приемаш като свой противник. И тръгваш на двубой с него.

А в политиката отсреща няма един опонент. Човекът срещу теб е многолик и ти не знаеш как да подходиш към него. Затова винаги съм се страхувал да влизам в политиката. Имал съм много покани. Сега имам някои идеи за политиката в бъдеще. От една година живея в хотела си в Михалково и искам да развивам там бизнеса си. Искам и да насоча усилията си в община Девин. Но е рано да говорим за това.

- Колко деца имате?

- Имам две дъщери. Едната живее във Виена, а другата е студентка в УНСС в София. С моята съпруга съм се разделил много отдавна. В момента има друга жена до мен, която много обичам.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай