Чакаме по 100 дни някои вериги да ни платят

Чакаме по 100 дни някои вериги да ни платят  | StandartNews.com

Проблемите между производители и търговци не могат да се решат административно

Само плашат хората със скок на цените в хипермаркетите, казва Пламен Ангелов, главен изпълнителен директор на "Вини Сливен"

- Г-н Ангелов, какво мислите за готвените промени в Закона за защита на конкуренцията? Нужна ли е промяна в законодателството, за да бъде решен спорът между производителите и търговските вериги у нас?

- Обмисляните промени в Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК) са в публичното пространство още от 2010 г. Тогавашният министър на икономиката Трайчо Трайков бе направил доклад, който до голяма степен посочваше реалните проблеми с търговските вериги - прекалено големите търговски отстъпки, разхвърляни през неясни бонуси, господстващото положение и т.н. Ангажиментът за промени в закона после се прехвърли към следващия министър на икономиката Делян Добрев. След това правителството на ГЕРБ падна, дойде кабинетът "Орешарски". Прие се законът в един вид, после президентът го върна с неясно за мен вето. Тази година пак се заговори за промени в ЗЗК. Промени в един закон се налагат, когато е нужна регулация на даден сектор с него. Промените в ЗЗК, които се правят сега, не са срещу търговските вериги, защото касаят всички компании с оборот над 50 млн. лв. Освен това какво се цели - да се създаде среда с ясни и точни правила или да регулираме един сектор? Според мен колкото по-малка е намесата на държавата в който и да било сектор на икономиката, толкова е по-добре. Първо, защото не натоварваме държавните органи с допълнителна работа и второ, вярвам, че всички тези проблеми можеше да бъдат решени чрез преговори между производителите и търговските вериги.

Можеше просто да седнем и да се разберем

Опитът от Европа сочи, че проблемите в тези взаимоотношения не могат да бъдат решени със закон. Всеки такъв опит води до провал.

- Ще има ли полза от новия ЗЗК?

- Нека се запитаме: какво ще се случи след приемането на промените? Търговските вериги и производителите ще залеят КЗК с жалби. Освен това по този закон ще се създаде разнопосочна съдебна практика на ВАС. Проблемите на производителите всъщност няма да бъдат решени. Прави се поредната регулация и се занимава държавната администрацията с поредния проблем на бизнеса. Проблемите с търговските вериги не са нито от днес, нито пък от вчера. Държавата трябваше да обърне внимание на това още при стъпването им на родния пазар.

По света търговските вериги са извън градовете

а у нас магазините на различните вериги са не само в населените места, а един до друг. Проблемът с търговските вериги не е на големите производители като нас, а засяга най-вече малките производители. Те нямат икономическата сила да издържат. Проблемът е и за изцяло зависимите от вътрешния пазар производители, защото той минава все повече през търговските вериги и по-малко през дистрибуторите. Ако оборотът ти е 70-80% от работата с търговска верига, в един момент се стига до там, че може да работиш и на загуба само и само да не прекратиш тези отношения.

- Какви точно са проблемите в отношенията ви с търговските вериги?

- Ние във винарския сектор ясно сме дефинирали проблемите, които имаме при работата ни с търговските вериги. Първи проблем - входни такси и спиране от продажби. Едностранно взимане на решение за спиране на продажби поради нерентабилност на продукта. Получава се следната ситуация - по време на годишните преговори се извършва анализ на продажбите и ако според търговската верига продажбите на даден артикул не са задоволителни, то той се спира от продажба. На мястото на този артикул се предлага нов и за него отново се дължи входна такса. Тоест заменяме един артикул с друг,

но сме принудени да плащаме две входни такси

При ниска рентабилност артикулът се спира, без да се възстановява входната такса, като обосновката на веригите е "разходи, направени за вкарване в базата данни". Отложеното плащане също е голям проблем. Досега нямаше никакъв проблем с плащането от страна на търговските вериги у нас. Може цените да са страшно изтънели и да се работи нула на нула, но те винаги плащаха. От известно време обаче има огромно забавяне в плащането. Така производителят чака 60 дни отложено плащане и като се добави и забавяне от още 40 дни, всъщност се чака по 100 дни за изплащането на една фактура. Проблем има и с доставките. Ако производителите не им доставим заявката в точен ден и час, те не приемат стоката и следва глоба за неизпълнение на заявката, която е от 10-30 на сто от стойността на фактурата. А при промоционални заявки глобата скача и до 50%. В случай, че не изпълним цялото заявено количество, веригата има право да върне количеството, което доставяме, и отново следва глоба. Всяка година търговските вериги канят производителите на преговори и винаги искат увеличение на търговските отстъпки. Проблемите всъщност генерално изхождат от изключително ниските маржове. Защото най-големият проблем на всеки производител е това, че печалбата му е сведена почти до нулата заради високите търговски отстъпки към веригите.

- Какво е решението?

- Трябваше да се намери друг път за разрешаването на тези проблеми, а не чрез изменения в ЗЗК. Според мен верният път са преговорите. Когато насреща си имаш икономически силна компания, трябва и ти да си икономически силен производител, търговец или прекупвач, за да сте равностойни в преговорите. Защото по-силният винаги има предимство. Имаше идеи стоката да се предава на тържища, които да преговарят с търговските вериги. В нашия бранш например

няма как производител на 25-50 хил. бутилки вино годишно да не бъде прецакан

от търговските вериги. Той няма лостовете да преговаря с тях, няма сериозен пазарен дял и марки, за да говори като равен с веригите. А всичко е въпрос на преговори. Държавата не трябва да регулира бизнес взаимоотношения. Не трябва търговските вериги да се изкарват лошите, трябва да се разгледат и техните проблеми. Голяма част от мениджърите на търговските вериги също имат желание проблемите да бъдат отстранени, за да продължим работата си с тях.

- Как ще се отрази поредният скок в цената на тока на бизнеса у нас?

- Увеличението на тока веднага ще се калкулира и отрази на себестойността на стоките. Затова проблемът на българските производители не са само отношенията им с търговските вериги. Проблемите са многобройни. Производството ни постоянно се оскъпява, затова се повишава себестойността на продукцията ни и накрая сме нерентабилни и неконкурентоспособни. Българските вина не са конкурентни на външните пазари. Италия, Франция и Испания например, получават доста по-големи помощи от ЕС и затова продукцията им е по-евтина от нашата. Липсва маркетинг на бранда България. Продукцията ни е хем непозната навън, хем по-скъпа от чуждата. Конкурентоспособността на българския винопроизводител в световен мащаб намалява все повече.

- Правили ли сте разчети колко ще коства на вашия бизнес по-скъпият ток?

- За новото увеличение все още не сме правили разчети. Възложил съм на финансовия отдел да направи такава калкулация. Средата в нашия сектор е изключително конкурентна. Но нашите маржове са се свили много и клонят към нулата, цените на продукцията ни са толкова "изпилени", че вече дори не знам къде ще заложим поредния скок в цената на тока. За съжаление няма вече накъде.

- Споделяте ли опасенията на експерти, според които заради промените в ЗЗК търговските вериги ще предпочетат да работят с чуждестранни доставчици, а не с родни производители? Възможен ли е скок на цените на стоките?

- Не. Търговските вериги у нас няма как да заместят ракията и хляба ни, които са търсени от нашенеца. Вярвам, че те имат интерес да работят с родните производители. Нека който може, да обясни поради каква причина промени в ЗЗК ще доведат до промяна в цените на стоките в търговските вериги. Освен ако те не повишат цените изкуствено. Няма икономическа логика в това да има скок на цените. По-скоро това са опити да се плаши обществото.

- Какво мислите за идеята да бъдат създадени помирителни комисии към министъра на земеделието и храните, които да решават извънсъдебно споровете между производители и търговски вериги?

- Важно е кои точно хора ще участват в тези комисии. Те трябва да са със сериозен опит, а не "спуснати" отгоре. Иначе идеята е добра доколкото ще има място, на което всеки ще може да се оплаче официално. Какъв обаче ще е ефектът, не може да се каже отсега. Ако комисиите са безпристрастни в решенията си и следват правната и икономическата рамка, ще е добре, но ако се изродят в инструмент за решаване на даден проблем, естествено, че те няма да са ефективни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай