Бургазлийка развъжда барамунди до морето

Рибата се пласира на българския пазар и в Румъния

Бургазлийка развъжда барамунди до морето | StandartNews.com

Да отглеждаш риба в Бургас на брега на морето и на една ръка разстояние от риболовците, които мятат въдици и мрежи! Звучи шантаво и ексцентрично, но пък е печелившо и със сигурност перспективно. Нестандартната идея вече е осъществена и се оказа добра инвестиция. Зад смелото начинание стои една млада и крехка дама, която не само е създала ферма за барамунди, но и върти с хъс цялото производство вече седма година. Зорница Караманова е жената, дръзнала да влезе в бизнес, който се счита за запазена територия на мъжете. Заела се да строи ферма за австралийската риба барамунди през 2007 г. Първоначалният капитал от 500 000 евро осигурил баща й Петко Русинов, който ръководи известната фирма "Атлантик" - един от първите вносители на риба.

Зорница си давала сметка, че поема голям риск, но в същото време смело вярвала, че ще успее. За никого не е тайна, че рибата в световния океан намалява с всяка изминала година и риболовът вече е нерентабилен. Предлагането трудно може да задоволи търсенето на пазара. Така дамата стигнала до идеята, че бъдещето е на рибните ферми.
"Идеята да направим такава акваферма в Бургас бе свързана с това да предложим нов вид риба за българския пазар. До 2007 г. традиционно българинът консумира предимно скумрия. Спряхме се на барамунди, защото това е деликатесна риба в цял свят, особено в Австралия. Добре позната е и на азиатския пазар, но там я наричат азиатски лаврак", каза Караманова. Другото предимство на рибата барамунди е, че има много бърз прираст. Само за 8 месеца екземплярите достигат 800-1000 грама. В сравнение с тях калканът достига подобни размери за две години. Освен че е вкусна, рибата барамунди е и доста издръжлива на различни атмосферни условия. Продукцията се отглежда в затворена система в акваферма, която се намира на рибното пристанище в Бургас. Средният добив на година е между 17 и 20 тона.

Отгледаната тук риба се пласира основно на българския пазар, малка част се изнася за Румъния. Амбицията на Зорница Караманова е догодина да разшири производството до 50 тона годишно. В по-далечно бъдеще си е поставила за цел годишното производство да достигне 100 тона.

Бургаската фирма "Атлантик" се представя достойно от 2008 г. със своята продукция на рибните изложения в Брюксел. Купувачите проявяват голям интерес, но се интересуват от по-големи количества, които на този етап фермата в морския град не може да осигури.

Макар че барамунди не е българска риба, тя се харесва много у нас. Месото е бяло, много вкусно и подходящо за всякакъв вид термична обработка. Освен това е богато на мастни киселини Омега 3 и Омега 6, които са изключително полезни.

Рибата не е капризна, но все пак изисква определени условия, за да нараства нормално. Фермата разполага с модерна рециркулационна система, която поддържа чистотата на водата, необходимата температура и соленост. Показателите се следят денонощно по електронен път. През 2008 г. фирмата е кандидатствала по програма "Развитие на човешките ресурси и насърчаване на заетостта", по която е обучила 11 назначени вече служители и още 15 безработни.

Внасят храна от Израел

Най-рисковия момент в бизнеса с барамунди е бил зарибяването на фермата. Зорница Караманова купила материала от Израел, а доставката трябвало да пристигне в специални контейнери със самолет. През цялото време треперила дали малките рибки ще оцелеят и дали след полета ще успеят да се адаптират у нас. Всичко обаче минало като по ноти. Караманова внася от Израел и храната за фермата. Барамунди е хищна риба и изисква специален вид животински протеин. "Ако не получи това, което обича да похапва, и например й дадем растителна храна, реагира с диета. Просто отказва да се храни", разкрива тънкостите от занаята собственичката. Един от най-трудните моменти за нея при създаването на фермата бил подборът на персонал за производство, което се оказало доста сложна задача. "Много внимателно подбирахме хората, които да се грижат за фермата. Давах си сметка, че това трябва да са хора, които могат да носят отговорност и да се справят в трудни ситуации. Да могат да вземат бързо адекватни решения, на момента. Например има критични ситуации, ако се случи да спре токът или водата. Знаем, че подобни неприятности не са рядкост. Тогава трябва да се реагира бързо, за да се осигури циркулация на водата, кислород и подходяща светлина. Просто рибките са като домашен любимец, за когото трябва да се грижиш. Иначе продукцията няма да бъде добра", разказва Караманова.

Препоръчано от производителя

Барамунди може да бъде изпечена на скара или приготвена на фурна. Най-вкусна обаче става на пара. Любимата рецепта на Зорница Караманова е задушена с бяло вино и зеленчуци, розмарин и лимон.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай