БСП накара Фандъкова да реставрира историческа къща

Петко Димитров зададе доста въпроси на столичния кмет

БСП накара Фандъкова да реставрира историческа къща | StandartNews.com

В резултат от питане на общинския съветник от БСП Петко Димитров, кметът Фандъкова лично се ангажира с възстановяването на къщата на Райна Княгиня.

По думите й, ако до края на годината не бъдат набрани, чрез дарения, средствата за ремонта, в бюджета на Столична община за 2021 г. да бъде предвиден необходимият финансов ресурс за реставрацията на дома на героинята от Априлското въстание и превръщането му в музей.

Питането на най-младия общински съветник в София бе предизвикано от факта, че от февруари 2019 г. има издаденото разрешение за строеж и решение на СОС от юли същата година, с което е прието финансиране под формата на дарение – труд и услуги от Института на свободните изследователи „Хистореон“ с прогнозна стойност 402 038.25 лв.

Преди месец Димитров отправи към кмета на София 5 въпроса по темата: На какъв етап е изпълнението на договора с дарителя? Дали и как се изпълняват клаузите по този договор?

Каква организация е създадена за осъществяване дейностите по контрола върху извършването на строително-монтажните работи? Кога ще завърши реставрацията? Кога ще бъде открит музея на Райна Княгиня и на акушерството?

От отговора на Йорданка Фандъкова става ясно, че все още не са набирани средствата от ИСИХ, а до момента е постъпило само едно дарение от Фондация „Въздигане“. Не се споменава в какъв размер е то.

В заключение кметът на София пише, че „Столична община има готовност да извърши възстановяването на къщата на Райна Княгиня за своя сметка“.

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай