Неделя,

Ботев убит от български четници?! Защо своите мразели поета

От: Рачо Рачев -
4876
Ботев убит от български четници?! Защо своите мразели поета
A
A
A

В книгата „Да убиеш Ботев. Мистерии, спомени, лъжи“ писателят и режисьор Искрен Красимиров изследва събитията около последните дни на българския революционер. Авторът събира свидетелства, водещи към твърдението, че зад смъртта на поета стоят негови четници.

Аргументите на Красимиров се фокусират върху противоречията в спомените на „очевидците“ и мълчанието на важни свидетели. В изданието гибелта на Ботев се разглежда като част от серия убийства на членове от щаба на четата, извършени със сходни мотиви и по една и съща схема.

„Ботев е най-радикалният измежду лидерите на родната емиграция, особено когато става дума за социалните аспекти на националната ни революция. Поетичният и публицистичният му талант, съчетани с вулканична енергия, са впечатляващи. Това обяснява защо приживе той е бил обичан, но и мразен, величан, но и обругаван, и то както от чужди, така и от свои“, казва проф. Пламен Митев, автор на предговора към „Да убиеш Ботев. Мистерии, спомени, лъжи“.

Книгата е дебютна за Искрен Красимиров, който е доктор по кинознание и киноизкуство (НБУ) и магистър по история (Софийски университет). Той е основател на проекта „Незабравимата България“ и е автор на над 20 исторически художествено-документални филма. Провеждал е и уроци по родолюбие в множество училища и читалища в страната и чужбина.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички