Борисов: Държавата заделя 4,5 млрд. лв. за икономиката

Страната ни е поръчала 1 милион теста за коронавирус

Борисов: Държавата заделя 4,5 млрд. лв. за икономиката | StandartNews.com

Държавата заделя 4,5 млрд. лв. за подкрепа на икономиката в кризата, създала се заради пандемията от коронавирус. Това обяви на извънреден брифинг в Министерския съвет премиерът Бойко Борисов.

Правителството отделя половин милиард лева за увеличените разходи на Министерствата на здравеопазването, на отбраната и на вътрешните работи, каза още Борисов.

"Капитализира се Българската банка за развитие - с 500 млрд. лв. се гарантират заемите на фирмите. 200 млн. пък ще бъдат дадени за безлихвени потребителски кредити на лица в неплатен отпуск. 60% от техните заплати ще покрие държавата, а останалите 40 - работодателите. Освен това, утре на заседанието на Министерския съвет ще гласуваме 50 млн. лв. за великденски надбавки за най-нуждаещите се пенсионери", каза още Борисов.

Той обяви, че плащането на данъците се отлага до 30 юни. 

„Ние като правителство се ръководим от следното правило - да спасим живота на възрастните и да осигурим работата на младите“, каза още министър-председателят.

„Много по-развити държави от нас се лутаха и в рамките на ден или два сменяха изцяло концепцията си. Не мога да не спомена и държавите, които не се справиха с мигрантската вълна. В България продължава да има нула миграция. Моите опоненти продължават да го пропускат“, посочи премиерът.

Той увери още, че до 8 седмици у нас ще стане възможно производството на респираторни апарати. Борисов информира, че към общата поръчка на ЕК страната ни е поръчала 1 милион теста за коронавирус.

Всички ние в ЕС ще купим едни и същи тестове, които ще предоставим. Цялата индустрия сега се пренастройва, за да достави облекла и маски“, категоричен бе Борисов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай