Богаташи борят кризата с инвестиции в антики

Богаташи борят кризата с инвестиции в антики | StandartNews.com

София. Хиляди антични монети, статуетки и съдове се изнасят от България към купувачи от западните страни. Оказва се, че заради кризата, несигурността на финансовите пазари и отклоненията в цената на златото много богаташи предпочитат да вложат парите си в културни ценности с огромна колекционерска стойност.

Тенденцията за повишеното търсене от инвеститорите се потвърждава и от все повечето случаи, при които митничари намират у пътници незаконни антични монети, средновековни пръстени, статуетки, съдове и пр. В някои случаи монети са били открити дори в пощенски пратки за страни като САЩ и Швейцария.

За Европа незаконните антики се насочват главно към Италия, Германия и Франция. В контрабандата на културни ценности участват както български, така и чужди граждани, обясниха от Агенция "Митници". Контрабандистите обикновено се свързват с иманяри от България, взимат от тях намерените културни ценности и ги продават на колекционери в чужбина на доста по-високи цени.

Често пътници се опитват да преминат през границата, като крият ценни монети в портмонето си при останалите пари, по джобове, а турски гражданин дори имал специален колан, пълен с антични монети, пришит към бельото му. Макар и дребни, редица монети имат много висока стойност. Така например родните митничари задържали италиански гражданин с монета колкото 5 стотинки сред съвременните пари в обращение в портмонето му.

Впоследствие се оказало, че стойността на миниатюрната антика е 100 000 евро. Всяка от хилядите заловени монети от родните митничари се оценява на между 1000 и над 100 000 евро. Всяка година в Националния исторически музей постъпват между 2000 и 3000 заловени от митничарите оригинални антики. Служители на агенцията са имали дори случаи, при които са намирали по 400-500 монети в един пътник.

При друга схема пък са разкрити пет пратки с 1980 сребърни, бронзови и медни старинни монети за щата Тенеси, САЩ. Пратките са били с фалшив подател от Виена, като по този начин трафикантите са се опитали да прикрият реалния изпращач от България и така да заблудят американските митнически служби. Повечето монети са от римската епоха II-I в.пр.Хр. и II-III в.сл.Хр.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай