Близнашки: Гордея се с паметника на Дойран

Признание "Пазител на родолюбието" за вдъхновителят на идеята за монумента Красимир Узунов

Близнашки: Гордея се с паметника на Дойран | StandartNews.com
  • Признание "Пазител на родолюбието" за вдъхновителят на идеята за монумента Красимир Узунов

Гордея се с паметника на героите от Дойран, бяхме длъжници на предците си. Това заяви най-големият специалист по конституционно право у нас проф. Георги Близнашки, бивш служебен премиер, връчвайки наградата "Паметник на 2019" г. Тя бе присъдена на инициативния комитет за издигането на монумента "Ге-роите от Дойран" с председател Иван Нинов и на община Плевен. Моите деди са участвали в трите войни за национално освобождение, това са славни времена, заяви проф. Близнашки. И подчерта значението на Пле-венската епопея. Радвам се, че на мен се падна честта да дам тази награда. Нека споменът за героите от Дойран да остане жив във вековете, каза именитият юрист.

Този паметник е резултат на обединението на много хора - инициативният комитет, община Плевен, Ми-нистерство на отбраната, каза заместник-кметът на града Тодор Еленков. Ако не беше подвига на героите от Дойран, днес България нямаше да съществува в тези граници, допълни той.

Монументът на площад "Свободата" в Плевен е първият от такъв мащаб, строен у нас за последните 75 години. Той величае подвига на Девета плевенска пехотна дивизия и техният командир - легендарният гене-рал Владимир Вазов, пред когото и Лондон сваля знамената си. Мемориалът е посветен на една от най-голе-мите победи на Българската армия през Първата световна война - битката при Дойран. Издигането на памет-ника е под патронажа на министъра на отбраната Красимир Каракачанов, по чието настояване тази година кабинетът отпусна 300 000 лева за реставрация на войнишки паметници в България. Те са над 2500. Вдъхно-вител на идеята за мемориала на героите от Дойран обаче е един голям българин, когото загубихме през февруари - офицерът, историкът, журналистът и преди всичко родолюбецът Красимир Узунов. Той бе награ-ден посмъртно с приза "Пазител на родолюбието". Поручика, както го наричахме приятелите, бе голям човек с голямо сърце, делата му в полза на родината никога няма да бъдат забравени, каза проф. Георги Близнаш-ки, връчвайки специалната грамота на съпругата на основателя на Агенция и Радио "Фокус" Тетяна Узунова.

"За мен е голяма чест да получа награда за делото на Красимир Узунов - офицер, журналист и историк, изследовател, създател на първата частна Информационна агенция в България - "Фокус", който винаги смя-тал, че културно-историческото наследство трябва да се съхранява за бъдещите поколения. Той казваше та-ка: "Трябва да повярваме в себе си и преди всичко - да върнем онази думичка "Отечество". За да я има Бъл-гария, формулата е една - трябва да знаем откъде идваме, за да разберем накъде сме тръгнали", каза г-жа Узунова.

Сигурна съм, там, където се намира, Краси много се радва, че монументът е довършен и издигнат с под-крепата и под патронажа на министъра на отбраната Красимир Каракачанов. Това е не първият паметник, направен по идея на Красимир Узунов, и вярвам, че няма да е последния", каза още Тетяна Узунова. И при-помни, че през март 2018 г. във Военната академия бе открит паметник на полковник Борис Дрангов, като идеята за монумента също е на Красимир Узунов. Осъществена бе с подкрепата на началника на Военна ака-демия генерал-майор Груди Ангелов".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай