Българските моряци са на родна земя, какво следва

Новини от посланикът ни в Букурещ Радко Влайков

Българските моряци са на родна земя, какво следва | StandartNews.com

Всички задържани моряци на пристанището в Констанца вече са на родна земя. Това потвърди пред Bulgaria ON AIR посланикът ни в Букурещ Радко Влайков.

Шест от членовете на екипажите още на 25 март се завърнаха в България. Останалите четирима, сред които тримата капитани и един моряк, са присъствали тази сутрин на запечатването на трите морски съда и след това също отпътуват за България.

С прокурорско постановление трите плавателни съда остават задържани в Порт 1 - военното пристанище на Констанца.

Трите кораба са проверени на 23 март в 23.30 ч. на 50 мили източно от Констанца при съвместна операция на Изпълнителни агенции по рибарство и аквакултури на България и на Румъния. Трите съда са ескортирани до Констанца и от около 5 ч. сутринта на 24 март корабите с общо 10 души екипаж са задържани.

Веднага след получаване на информация за случая около обед на 24 март, Посолството в Букурещ е установило непрекъснат контакт с МВнР на Румъния, бреговата охрана, прокуратурата в Констанца, капитаните на трите риболовни кораба.

В резултат на енергични действия бе изпълнена приоритетната цел - освобождаването на десетимата български граждани. Също в резултат на непрекъснатата комуникация с румънските власти, отношението към българските моряци е било добро и са създадени нормални условия за тях за времето на задържането им.

"Още снощи 6-ма бяха в България, тази сутрин останалите 4. Всички 10 са освободени. Първо разпитваха моряците, а след това и капитаните. Останаха 4 на единия кораб, защото искаха да присъстват на запечатването на кораба лично и затова останаха 3 капитана. Корабите остават задържани. Като приключи разследването ще се прецени какво ще се прави с тях", каза посланикът ни в Букурещ Радко Влайков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай