Български ученици с постижение в европейски конурс

Какво спечелиха

Български ученици с постижение в европейски конурс | StandartNews.com

Двама българи са сред победителите в 34-тото издание на Европейския конкурс за млади учени (EUCYS) - най-престижният научен конкурс за младежи на възраст между 14 и 20 години в сферата на науките и технологиите, инженерството и математиката, създаден по инициатива на Европейската комисия (ЕК). Наградите бяха обявени на церемония в Брюксел в събота, съобщиха днес от Представителството на ЕК в България.

В тазгодишното издание на конкурса EUCYS участваха 136 млади учени от 36 държави, които представиха 85 проекта в широк спектър от области на науката - от биология до математика и социални науки - на международно жури от 22 висококвалифицирани учени и инженери. Журито беше председателствано от Мария Любенова от Европейската обсерватория за Юга.

Спечелилите проекти получават като награда общо 62 000 евро: четири първи награди в размер на 7000 евро, четири втори награди по 5000 евро, четири трети награди от 3500 евро, както и престижни стипендии и посещения в Европейска организация за ядрени изследвания (CERN) и Европейска космическа агенция (ЕКА).

Първата награда получиха проекти от Полша, Канада, Дания и Португалия, а втората и третата награда бяха връчени на проекти от Нидерландия, Канада, Ирландия, Италия, България, Словакия, Гърция и Германия.

Българският лауреат на третата награда е Любомир Андонов Ненов за проекта "Dynamic Proactive Secret Sharing for Confidential Byzantine Fault-Tolerant Services using Multi-party Computation".

Друг български участник, Деян Деянов Хаджиманич, е отличен в престижния научен конкурс Regeneron ISEF 2024 за проекта "A Graph Isomorphism Kernel Based on k Vertex Connectivity and its Application in Graph Neural Networks".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай