Българка в Израел със смразяващ разказ. Ужасът

Днес има проблем който трябва да се реши от цялата държава, каза Рина Бакалова

Българка в Израел със смразяващ разказ. Ужасът | StandartNews.com

Такава война до този момент не сме имали. Това каза пред БНТ Рина Бакалова, която работи в българския културен център в Тел Авив.

Училищата и детските градини са затворени, хората са в шок от случващото се, каза още Бакалова. И съобщи, че Хамас са отвлекли десетки деца под 10 години.

Тя обясни още, че в момента правителството на страната и партиите са напълно обединени и няма значение кой е със и кой - против Бенамин Нетаняху.

"Днес има проблем който трябва да се реши от цялата държава и народ, защото да се събуди човек в 5:30 на един от най-големите празници - това е повторение на Кипурската война (Йом Кипур, б.р.) Месец преди това Египет посредничи между Израел и Хамас да се докарат повече работници в Израел, за да се оправи хуманната криза там. И Хамас, и Израел се съгласиха - три дни след това започна този ад".

По ирония на съдбата, или може би по замисъл на ръководството на Хамас, операцията бе предприета точно 50 години след като коалиция от арабски държави напада изненадващо Израел на един от най-големите еврейски празници - Деня на изкуплението. През октомври 1973 г. Израел, имащ самочувствието на победител в Шестдневната война през юни 1967 г., е хванат неподготвен. И макар все пак да успява да се стабилизира и да отблъсне нападателите, еврейската държава дава над 2600 жертви. За сравнение, загубите на Египет възлизат на 15 хиляди души, а Сирия губи 3500 войници. Израел обаче не е давал толкова много жертви в никоя друга война от своето създаване преди 75 години, отбелязва Ройтерс.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай