България удари нов рекорд. С какво надминахме света?

Имаме изключително интензивно присъствие на антиваксърско говорене в медиите

България удари нов рекорд. С какво надминахме света? | StandartNews.com

Независимо от тревожните данни и високия процент на смъртност сред неваксинираните хора у нас, българите продължават да са скептични към ваксините. Страната ни е европейски, ако не и световен рекордьор по антиваксърско говорене, обяви пред БНТ Тихомир Безлов, старши анализатор в Центъра за изследване на демокрацията.

"В момента имаме рекордни ваксинации в Европа, например в една Испания или една Франция, и там има ниска смъртност", обясни Безлов.

Политическата криза е един от съществените фактор за ситуацията с ваксините и непредприемането на популярни мерки у нас, смята експертът. "Освен това, имаме изключително интензивно присъствие на антиваксърско говорене в медиите", допълни Безлов. Според него това е много зрелищна тема, която привлича аудитория и вдига рейтингите.

В България смъртността е много висока, а със случаите от последните седмици, просто ние надминахме Перу, обясни експертът.

"За мен една важна стъпка при продължаващия натиск в болниците, би била да има някакво усилие като в Румъния - пациенти с тежка ситуация да се изнасят към съседни страни в Европейския съюз", смята Безлов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай