Се­мов и Ми­чев с ос­ка­ри за пра­во­съ­дие

Ба­лът на юрис­ти­те съ­би­ра сред­с­т­ва за де­ца, бол­ни от це­реб­рал­на па­ра­ли­за

Се­мов и Ми­чев с ос­ка­ри за пра­во­съ­дие | StandartNews.com
  • Ба­лът на юрис­ти­те съ­би­ра сред­с­т­ва за де­ца, бол­ни от це­реб­рал­на па­ра­ли­за
  • Го­диш­ни­те наг­ра­ди ще от­ли­чат ус­пе­хи­те на юрис­ти от всич­ки прав­ни бран­шо­ве

Съ­деб­на па­ла­та ста­ва в съ­бо­та сто­лич­ни­ят хо­тел "Ма­ри­не­ла". А не­го­ва­та за­ла "Со­фия" за сед­ма по ред го­ди­на ще но­си за ня­кол­ко ча­са име­то "Ис­ти­на и спра­вед­ли­вост". Сто­ти­ци юрис­ти от всич­ки прав­ни бран­шо­ве се съ­би­рат в нея за го­диш­ния си Бла­гот­во­ри­те­лен бал, ор­га­ни­зи­ран от Бал­кан­с­ка ме­дий­на асо­ци­а­ция.

По тра­ди­ция бла­го­род­на­та ини­ци­а­ти­ва съ­би­ра сред­с­т­ва за де­ца, бол­ни от це­реб­рал­на па­ра­ли­за. Та­зи го­ди­на юрис­ти­те ще да­дат под­к­ре­па­та си за Ва­нес­ка (3 г.), Бо­жи­дар (5 г.), Ра­до (6 г.) и Снеж­ка - (18 г.)

Сред­с­т­ва­та се на­би­рат чрез бла­гот­во­ри­те­лен търг на кар­ти­ни и скул­п­то­ри на име­ни­ти бъл­гар­с­ки твор­ци, как­то и чрез том­бо­ла. За де­ца­та оти­ват и част от бла­гот­во­ри­тел­ни­те ку­вер­ти на ба­ла.

Ми­на­ла­та го­ди­на съб­рах­ме бли­зо 10 000 лв. Те са пре­ди всич­ко за ре­ха­би­ли­та­ция на де­ца­та, за­що­то за тях тя оз­на­ча­ва жи­вот, ка­за за "Стан­дарт" Ни­на-Ни­кол Ха­мил­тън, съп­ред­се­да­тел на Бал­кан­с­ка ме­дий­на асо­ци­а­ция. Тя е съз­да­тел на ини­ци­а­ти­ва­та за Бал на юрис­ти­те за­ед­но с Вла­ди­мир Дон­чев ка­то сек­ре­тар на Со­фийс­ка­та ад­во­кат­с­ка ко­ле­гия пре­ди 7 го­ди­ни и с Пе­тър Ки­та­нов, ка­то нейн пред­се­да­тел то­га­ва. Са­ма­та Ни­на-Ни­кол Ха­мил­тън е юрист, во­дещ на спе­ци­а­ли­зи­ра­но­то тв пре­да­ва­не "Те­ми­да - це­на­та на ис­ти­на­та", ав­тор на над 10 до­ку­мен­тал­ни фил­ма, свър­за­ни с пра­во­то и тър­се­не­то на спра­вед­ли­вост. Но най-го­ля­мо­то й дос­тойн­с­т­во е фак­тът, че от го­ди­ни е пос­ве­ти­ла жи­во­та си на бла­гот­во­ри­тел­ност­та и ка­у­зи­те в по­мощ на бол­ни хла­пе­та, на де­ца­та си­ра­ци на по­ли­цаи, на хо­ра с ув­реж­да­ния.

Съб­ра­ни­те на ба­ла на юрис­ти­те сред­с­т­ва се да­ват на ро­ди­те­ли­те на стра­да­щи­те де­ца на мяс­то - на сце­на­та, в при­със­т­ви­е­то на но­та­ри­ус. Ни­на-Ни­кол Ха­мил­тън вяр­ва, че та­зи го­ди­на съ­би­ти­е­то ще съ­бе­ре още по-го­ля­ма под­к­ре­па за Ва­нес­ка, Бо­жи, Ра­до и Снеж­ка.

На тър­га ще бъ­дат пред­ло­же­ни твор­би на го­ле­ми­те бъл­гар­с­ки ху­дож­ни­ци Иван Ях­на­джи­ев и Ни­ко­лай Яна­ки­ев, кой­то е един­с­т­ве­ни­ят с про­да­де­на кар­ти­на в прес­тиж­на­та лон­дон­с­ка аук­ци­он­на къ­ща "Крис­тис". Ма­гис­т­ра­ти­те ще мо­гат да се сдо­би­ят още с плат­на на Ке­а­зим Иси­мов, кой­то има над 30 са­мос­то­я­тел­ни из­лож­би у нас и в над де­сет стра­ни по све­та, как­то и на Кра­си­ми­ра Ми­хай­ло­ва и Ру­мя­на Не­дял­ко­ва. В тър­га ще учас­т­ват твор­би на скул­п­то­ра Доб­ро­мир Иван, и на ху­дож­ни­ка Или­ян Сав­ков, кой­то дъл­ги го­ди­ни бе и ка­ри­ка­ту­рис­тът на "Стан­дарт". Из­да­ни­е­то ни е ме­ди­ен пар­т­ньор на ба­ла.

Хит в тър­га ще е ед­но­мет­ро­во­то плат­но на ар­тис­та Ни­ко­лай Со­ти­ров, за ко­го­то мал­ка част от пуб­ли­ка­та знае, че от го­ди­ни ри­су­ва. Но за всич­ки гос­ти най-въл­ну­ва­що ще бъ­де да ви­дят дву­мет­ро­во­то плат­но на Зла­тю Бо­я­джи­ев, ко­е­то нас­лед­ни­ци­те му за пър­ви път ще по­ка­жат пред пуб­ли­ка. Ми­на­ла­та го­ди­на те са би­ли тол­ко­ва впе­чат­ле­ни от ба­ла, че ре­ши­ли се­га да за­рад­ват ма­гис­т­ра­ти­те в Бъл­га­рия, ка­то им пре­дос­та­вят въз­мож­ност да се нас­ла­дят за ня­кол­ко ча­са на без­цен­на­та кар­ти­на, част от лич­ния им ар­хив.

На съ­би­ти­е­то ще има и бла­гот­во­ри­тел­на том­бо­ла, в ко­я­то пред­ме­ти­те се оси­гу­ря­ват от фир­ми­те, под­к­ре­пя­щи ини­ци­а­ти­ва­та.

Кул­ми­на­ци­я­та на ба­ла, раз­би­ра се, са го­диш­ни­те наг­ра­ди за пра­во­съ­дие. Но­си­те­ли­те на гран при за ця­лос­тен при­нос в пра­во­съ­ди­е­то за 2019 г. са проф. Ата­нас Се­мов и при­ме­рът за всич­ки ад­во­ка­ти у нас - 93-го­диш­ни­ят за­щит­ник Йор­дан Ми­чев.

Проф. Се­мов по­лу­ча­ва го­ля­ма­та наг­ра­да за сво­я­та пре­по­да­ва­тел­с­ка и на­уч­на дей­ност. А ад­во­кат Ми­чев, за­що­то от не­го всич­ки мо­гат са­мо да се учат. Той е един­с­т­ве­ни­ят в стра­на­та ни ад­во­кат, кой­то не­за­ви­си­мо от го­ди­ни­те си при­е­ма хо­ра в кан­то­ра­та си, во­ди де­ла, явя­ва се в съ­деб­на за­ла и пе­че­ли.

Са­мо те­зи две наг­ра­ди се зна­ят пред­ва­ри­тел­но, каз­ва Ни­на-Ни­кол Ха­мил­тън. Ос­та­на­ли­те при­зо­ве са по ка­те­го­рии: Ад­во­кат, про­ку­рор, съ­дия, син­дик, но­та­ри­ус, ме­ди­а­тор и млад юрист на го­ди­на­та, Кан­то­ра 2019, Де­ло на го­ди­на­та, Пра­во­съ­дие зад гра­ни­ца и Прав­но съ­би­тие на го­ди­на­та. Във все­ки от раз­де­ли­те но­ми­на­ци­и­те от 3 до 6. Пра­вят ги но­ми­ни­ра­ни­те и наг­ра­де­ни­те от ми­на­ли го­ди­ни, во­де­щи­те съ­деб­ни жур­на­лис­ти у нас и пар­т­ньо­ри­те на ини­ци­а­ти­ва­та - Меж­ду­на­род­ни­ят ад­во­кат­с­ки съ­юз, ад­во­кат­с­ки­те ко­ле­гии в ця­ла­та стра­на, Ка­ма­ра­та на но­та­ри­у­си­те, Бъл­гар­с­ка съ­дийс­ка асо­ци­а­ция, Про­фе­си­о­нал­на­та асо­ци­а­ция на ме­ди­а­то­ри­те в Бъл­га­рия, Асо­ци­а­ци­я­та на же­ни­те ад­во­ка­ти и Асо­ци­а­ци­я­та на син­ди­ци­те.

Пос­лед­на­та ду­ма е на жу­ри­то, ко­е­то се със­тои от жур­на­лис­ти. Наг­ра­ди­те ще връч­ват вид­ни­ят юрист проф. Ог­нян Гер­джи­ков, бивш слу­же­бен пре­ми­ер, ше­фът на Бъл­гар­с­ка аген­ция за ин­вес­ти­ции Ста­мен Янев, ле­ген­да­та в пра­во­то ни Ва­сил Мръч­ков, съ­вет­нич­ка­та на пре­зи­ден­та по прав­ни­те въп­ро­си Не­вин Фе­ти и жур­на­лис­ти. По вре­ме на ба­ла гос­ти­те ще се нас­ла­дят на из­пъл­не­ни­я­та на мла­ди­те твор­ци от Асо­ци­а­ци­я­та за под­к­ре­па на де­ца­та с пред­се­да­тел съ­дия Бог­да­на Же­ляз­ка - Ва­ле­рия Сто­я­но­ва, Аг­нея Ка­не­ла, Се­сил Саб­ри и Ро­си­ца Си­ме­о­но­ва. А во­де­щи ще бъ­дат пе­ви­ца­та Бо­ря­на Ба­та­шо­ва и юрис­тът Юли­ян Де­ми­рев.

Ня­ма дру­го та­ко­ва на­ци­о­нал­но съ­би­тие в Бъл­га­рия, ко­е­то да съ­би­ра юрис­ти­те от всич­ки прав­ни бран­шо­ве, кол­ко­то и меж­ду тях да има тър­ка­ния, каз­ва Ни­на-Ни­кол Ха­мил­тън. Тя под­чер­та­ва, че съ­би­ти­е­то от­дав­на е над­х­вър­ли­ло ма­ща­би­те на Бъл­га­рия, за­що­то ня­ма ана­лог ни­къ­де по све­та. Юрис­ти­те с не­тър­пе­ние очак­ват вся­ка го­ди­на да се със­тои, за­що­то се е пре­вър­на­ло в сво­е­об­ра­зен праз­ник на прав­на­та ми­съл в Бъл­га­рия, на ис­ти­на­та, ко­я­то е ос­но­ва­та на на­ше­то ве­рую ка­то юрис­ти, до­пъл­ва Ни­на-Ни­кол Ха­мил­тън. И под­чер­та­ва, че от ед­на стра­на ба­лът и го­диш­ни­те наг­ра­ди ще от­ра­зят ус­пе­хи­те на юрис­ти­те в раз­лич­ни­те об­лас­ти, но от дру­га - ще ги обе­ди­нят в бла­го­род­на­та и ху­ман­на ми­сия да се по­ма­га на бол­ни де­ца.

Един­с­т­ве­ни­ят про­фе­сор у нас по пра­во на ЕС

Как­во­то и да се ка­же за кон­с­ти­ту­ци­он­ния съ­дия проф. Ата­нас Се­мов, все ще е мал­ко. Ос­вен, че е по­лиг­лот, кой­то от­лич­но вла­дее френ­с­ки, ан­г­лийс­ки и рус­ки език, ка­то пол­з­ва още 4 ези­ка, той е най-мла­ди­ят док­тор на юри­ди­чес­ки­те на­у­ки и вто­ри­ят най-млад про­фе­сор в ця­ла­та ис­то­рия на бъл­гар­с­ка­та прав­на на­у­ка.

След ка­то за­вър­ш­ва юри­ди­чес­кия фа­кул­тет на СУ "Св. Кл. Ох­рид­с­ки" (1995), по­лу­ча­ва ма­гис­тър­с­ка сте­пен по пра­во на ЕС в Ев­ро­пейс­кия уни­вер­си­тет­с­ки цен­тър в Нан­си, Фран­ция (1998), къ­де­то пра­ви док­то­ран­ту­ра (1999-2002). От фев­ру­а­ри 1999 г. е асис­тент по Пра­во на ЕС в Юри­ди­чес­кия фа­кул­тет на СУ, а от 2010 г. е до­цент. През 2012 г. Ата­нас Се­мов ста­ва ед­ва вто­рия бъл­гар­с­ки юрист, след проф. Ев­ге­ни Тан­чев, с тит­ла "Ка­тед­ра "Жан Мо­не", да­де­на му от Ев­ро­пейс­ка­та ко­ми­сия - за тру­до­ве­те му от­нос­но съ­деб­на­та сис­те­ма на ЕС.

Ед­ва ли е из­не­на­да, че 5 го­ди­ни по-къс­но, през 2017 г. той ста­ва про­фе­сор по Пра­во на ЕС, един­с­т­вен и до днес в ця­ла Бъл­га­рия.

Бил е гост-про­фе­сор в уни­вер­си­те­ти­те на Бор­до и Нан­си (Фран­ция) и Заг­реб (Хър­ват­с­ка), еже­год­но из­на­ся лек­ции в Ев­ро­пейс­кия уни­вер­си­тет­с­ки цен­тър в Нан­си, Фран­ция.

Ав­тор на 13 мо­ног­ра­фии, пос­ве­те­ни на най-важ­ни­те проб­ле­ми на Пра­во­то на ЕС (сис­те­ма на из­точ­ни­ци­те, прин­ци­пи на при­ла­га­не, съ­деб­на сис­те­ма, граж­дан­с­т­во на ЕС и пра­ва на чо­ве­ка в ЕС и др.), на 9 сту­дии и над 70 на­уч­ни ста­тии, ко­и­то поз­во­ля­ват да бъ­де оп­ре­де­лян ка­то ос­но­во­по­лож­ник на бъл­гар­с­ка­та шко­ла по Пра­во на ЕС. Със­та­ви­тел е на 22 на­уч­ни сбор­ни­ка, ор­га­ни­за­тор на 16 меж­ду­на­род­ни кон­фе­рен­ции в Бъл­га­рия, Фран­ция и Япо­ния. Съз­да­тел и ре­дак­тор на Биб­ли­о­те­ка "Сту­дии по Ев­ро­пейс­ко пра­во", включ­ва­ща 32 то­ма.

Дъл­ги го­ди­ни проф. Се­мов е за­мес­т­ник-пред­се­да­тел на Бъл­гар­с­ка­та асо­ци­а­ция по меж­ду­на­род­но пра­во. Той е съз­да­тел и ди­рек­тор на Ин­с­ти­ту­та по Ев­ро­пейс­ко пра­во и на Ев­ро­пейс­кия ле­тен уни­вер­си­тет в Бъл­га­рия (2004-2018). Бил е и за­мес­т­ник-пред­се­да­тел на На­род­но­то съб­ра­ние.

Сър­ца­ти­ят ад­во­кат не пол­з­ва ком­пю­тър

От 16 фев­ру­а­ри 1956 г. до днес той не из­ли­за от съ­деб­на­та за­ла. То­га­ва Йор­дан Ми­чев е впи­сан за ад­во­кат във Ве­ли­ко­тър­нов­с­ка­та Ад­во­кат­с­ка ко­ле­гия. От­то­га­ва до­се­га той не е прес­та­вал за за­щи­та­ва пра­ва­та и ин­те­ре­си­те на хо­ра­та.

Сър­ца­ти­ят юрист не знае как­во е ком­пю­тър. Пи­ше де­ла­та си на пи­ше­ща ма­ши­на и ще бъ­де на ба­ла за­ед­но с дъ­ще­ря си, ко­я­то е нас­ле­ди­ла страст­та му към ис­ти­на­та и спра­вед­ли­вост­та и съ­що е ад­во­кат.

Ро­ден през 1928 г. в се­ло Кли­мен­то­во, Ве­ли­ко­тър­нов­с­ко, ад­во­кат Ми­чев е при­мер за все­от­дай­ност. За­вър­ш­ва 1946 го­ди­на гим­на­зи­я­та в Пол­с­ки Тръм­беш, а през 1950 го­ди­на Юри­ди­чес­кия фа­кул­тет на Со­фийс­кия Уни­вер­си­тет "Кли­мент Ох­рид­с­ки". Во­ен­на­та му на­бор­на служ­ба е це­ли 3 го­ди­ни и два ме­се­ца, след ко­е­то ка­ра 6-ме­се­чен стаж във Ве­ли­ко­тър­нов­с­кия Ок­ръ­жен съд.

В дъл­га­та си и ус­пеш­на ка­ри­е­ра Йор­дан Ми­чев е бил не­кол­кок­рат­но сек­ре­тар и член на Ве­ли­ко­тър­нов­с­кия ад­во­кат­с­ки съ­вет, как­то пред­се­да­тел на Кон­т­рол­ния съ­вет на ко­ле­ги­я­та.

След съз­да­ва­не на съ­ю­за на юрис­ти­те е из­б­ран за сек­ре­тар на град­с­ко­то дру­жес­т­во във Ве­ли­ко Тър­но­во. Бил е и член на Вис­шия Ад­во­кат­с­ки съ­вет с пред­се­да­тел Алек­сан­дър Ка­ра­мин­ков.

Пре­по­да­вал е во­ен­но на­ка­за­тел­но пра­во във Ве­ли­ко­тър­нов­с­кия Во­е­нен Уни­вер­си­тет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай