Ако се бавите с "Белене", съседите ще ви изпреварят

Ако се бавите с "Белене", съседите ще ви изпреварят | StandartNews.com

Проф. Д-р Ханс-Холгер Рьогнер е сред светилата на световната ядрена енергетика. Близо 15 г. участва в дейността на Международната ядрена асоциация във Виена като шеф на отдел "Планиране и изследвания". От година работи за Международния институт за приложни анализи и е професор в Техническия университет в Стокхолм. Изследвал е България и региона от гледна точка на перспективата за изграждане на нова ядрена централа в Белене. Участва в дискусията на Георги Първанов за родната енергетика.

- Г-н Рьогнер, какво експертно мнение бихте дали на българското правителство по отношение на проекта.

- В един момент българските партии трябва да се обединят зад едно мнение и да се каже, че атомната енергетика е необходима за страната. Трябва най-сетне да се пристъпи към вземане на общо решение, за да се планират нещата. Във всеки следващ момент трябва да се знае какво ще се прави. Ако продължи да се изчаква, румънците и турците ще си построят техни централи. Докато политиката обаче не каже "да", инвеститорите няма да направят първата крачка. Те искат преди всичко яснота. Парите им ще започнат да се възвръщат след 20 г.

- При сложната история на проекта ще се намери ли вече инвеститор?

- Това ще става все по-трудно. Много желаещи имаше да инвестират. Но такива, които вече са се отказали, много трудно ще се върнат. Още повече, че такава фирма като RWE и в Германия се отдръпна от производството на ядрена електроенергия.

- Оставането ли решителен привърженик на строежа на АЕ Белене, след като забавянето на проекта вече доведе до неговото оскъпяване?

- Всичко поскъпва. Но при изграждането на една атомна електроцентрала основните разходи отиват в нейното строителство. Производствените разходи са твърде ниски, противно на положението при газовите централи. Турция със сигурност ще строи, Румъния е горе-долу във вашата ситуация. Гърците не са в цветущо състояние, но в един момент и на тях ще им трябва доста електричество. Ако тази година се вземе решение за строителство в Белене, минимум 5 г. и повече ще са необходими, за да произведе тя първия електрически ток.

- Каква според вас ще бъде цената на изграждането на АЕЦ Белене?

- От 6 до 6,5 млрд. евро. Това знам аз като изчисления. Но тази цифра трябва да се преразгледа, защото трябва пак да се изясни какво включва. Това е грубата цена. Периодът на строителство е 5 г. и може да настъпят промени в лихвите например. Трябва да се вземе предвид и инфлацията. Най-добрият вариант е да се договорят фиксирани цени с доставчиците.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай