8 области без денонощна аптека

8 области без денонощна аптека | StandartNews.com

По тъмно хапчета няма в Родопите, Северозапада и Лудогорието
Достъпът до безплатни лекарства мисия невъзможна в селата

Достъпът до аптека е поредният проблем за пациентите у нас. Въпреки обещанията на не една власт да реши този проблем, засега резултати няма. Къде има и къде няма фармацевти и какво трябва да се направи, за да се подобри достъпът до тях, попитахме главния секретар на Българския фармацевтичен съюз (БФС) Светослав Крумов.

В 8 области в страната няма нито една денонощна аптека. Това показват данните на Българския фармацевтичен съюз. Отворена аптека през нощта няма в регионите на Видин, Враца, Кърджали, Ловеч, Плевен, Разград, Смолян, Търговище. Общо в цялата страна денонощните са 108. Неравномерен е и достъпът до аптека, която да работи със здравната каса и да отпуска безплатни лекарства. Около 40 общини нямат подобни структури. Най-голяма част от тези места са съсредоточени в регионите на Монтана, Видин, Русе и Добрич. От 5000 села едва 158 имат аптека, която да има договор със здравната каса, показват още данните на БФС.

На фона на липсата на фармацевти в цели региони у нас функционират 3656 аптеки. Проблемът е, че те са разпределени неравномерно, по-голямата част са съсредоточени в големите градове, а в малките няма кой да обслужва хората, коментира Светослав Крумов. Според него е крайно време да се изработи национална аптечна карта, която да покаже реалните нужди на хората. Също така да се въведат критерии за това къде може да се открива аптека. Докато това не се случи пък, да се въведе мораториум за отварянето на нови.

През 2014 година
Оборотът им е 2.3 млрд. лв.

Близо 2.3 млрд. лв. са лекарствата, които са били продадени през аптеките през 2014-а. Това показват данните на анализаторската компания IMS Health, съобщи Светослав Крумов. Въпреки постоянно нарастващите цифри, браншът не е в цветущо положение. Основната причина за това е големият брой аптеки, за които няма достатъчно клиенти. У нас на една аптека се падат средно 1982 клиенти, срещу 3600 средно за ЕС. Друг проблем е все по-голямата инвазия на големите вериги, които правят съществуването на малките почти невъзможно. У нас през индивидуалните аптеки минават едва 26% от продажбите на лекарства срещу 74% във веригите. Допълнително препятствие за нормалното функциониране на пазара е и възможността дистрибутор да притежава аптеки, смятат от БФС. Всички тези обстоятелства водят до момента, в който годишният оборот през една аптека варира от 35 хил. лв. до над 625 хил. На практика голяма част от аптеките едва свързват двата края.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай