5000 лв. за всеки почетен гражданин на София

Това предвиждат промени в наредбата за символиката и отличията на Столичната община

5000 лв. за всеки почетен гражданин на София | StandartNews.com

Присъждането на най-високото отличие на Столичната община - почетен гражданин на София, вече да има и материален израз - всеки, получил званието, ще получава по 5000 лв.

Това предвиждат промени в наредбата за символиката и отличията на Столичната община, внесени от председателя на комисията по култура и образование към СОС Малина Едрева и ресорния зам.-кмет Тодор Чобанов. Те са качени на сайта на СОС за обществени консултации.

След безпрецедентната криза в здравен, социален и икономически аспект, наложена от извънредното положение и продължаващите здравни ограничения заради коронавируса, бе констатирана невъзможност за осъществяване на процедурата по удостояване с отличията на Столична община в заключителния ѝ етап, пише в промените.

Заради пандемията и преминаването на СОС в онлайн режим на работа от 2020 г. присъждането на почетните звания е блокирано. Причината е, че според правилата първо всяка номинация се гласува в ресорните комисии, но финално общинските съветници трябва да гласуват всяка номинация за почетен гражданин чрез таен вот. За целта до залата на СОС се прави тъмна стаичка и се подготвят хартиени бюлетини, с които съветниците дават вота си. Нужно е мнозинство над половината от присъстващите.

Сега се предлага при извънредно или бедствено положение, епидемична обстановка или кризисна ситуация, засягащи общината или част от нея, и когато въведените мерки и ограничения не позволяват присъствени заседания, процедурата по гласуване на почетни граждани да се провежда и от разстояние при спазване на условията за кворум и лично явно гласуване.

Освен еднократната парична награда се предлага почетните граждани да получават безплатна карта за градския транспорт, карта за безплатен вход в Регионалния исторически музей, Софийската градска художествена галерия, безплатно ползване на Столична библиотека, както и част от услугите, предоставяни от общината. Списъкът с безплатни услуги от личен характер за най-отличилите се столичани трябва да бъде изготвен от кмета в 2-месечен срок след приемането на промените. След това той ще бъде одобрен от СОС.

Друга промяна предвижда удостояването с почетните звания да е само приживе. Присъждането посмъртно може да се предвиди в случаи, “когато е била налице обективна невъзможност за връчване на отличието приживе”.

Въвежда се изискване предложенията за удостояване с отличията “Почетен гражданин на София” и “Почетен знак на Столична община” да са придружени от писмена декларация от номинирания за непринадлежност към Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА. Проверката на декларираните данни ще се прави служебно от общината.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай