5 неща, които не знаете за евровота

В навечерието на изборите за Европейски парламент вижте някои любопитни числа

5 неща, които не знаете за евровота | StandartNews.com

Преди наближаващите избори за Европарламент си струва да се напомнят някои любопитни числа, свързани с избора и работата на европейските законодатели.

Имащи право на глас са 427 милиона души. По националните традиции във Великобритания и Холандия там вотът започва на 23 май. Повече гласоподаватели участват в демократичен вот само в Индия.

За отбелязване е, че избирателната активност в Евросъюза има трайна тенденция към намаляване – от първите директни избори през 1979 г., когато 62% от имащите право на глас са се възползвали от него. Например при последния вот през 2014 г. в Белгия, където гласуването е задължително, пред урните са застанали 90% от имащите право на глас. За сметка на това в Словакия са се "ударили в дъното“ - 13%.

Бъркотията ще има ли, кога и какъв Брекзит се отрази и на евровота. Беше пресметнато, че сега ще бъдат избирани 705 евродепутати, тъй като – заради Брекзит, отпадат 46 от местата за британци, а останалите 27 от британските места се поделят между останалите 27 страни-членки. Но сметката излезе крива и броят на евродепутатите остава 751.

Най-голямата страна в Евросъюза – Германия – разполага с 96 места.

Раздадените на отделните страни места в Европарламента се нуждаят от различен брой избиратели, застанали зад един евродепутат, и се оказва, че малкото на брой места в малките страни увеличават тежестта на "джуджетата“. Например един евродепутат в Кипър през 29014 г. се избираше с 20 000 гласа, докато в Белгия на евродепутатите от листата на германоговорещите им трябваше подкрепата на 12 000. Средно при вота през 2014 г. евно евродепутатско място се избираше с 240 000 гласа и представлява 550 000 регистрирани гласоподаватели.

Продължава оспорваната от някои среди политика на Европарламента да седи "на два стола“ - в Брюксел и Старсбург, както е записано в Европейския договор през 50-те години на миналия век. Евродепутатите и техните екипи всеки месец се местят от Брюксел в Страсбург за пленарни заседания. Което струва годишно около 114 млн. евро.

Макар че в ЕС езикът на всяка от страните-членки е официален, много от тях използват английския, за да стигнат до по-широка аудитория.

Предвид очакваната промяна в състава и броя на парламентарните групи след новия вот поради възхода на популисти и националисти си струва да се припомни, че за да се образува парламентарна група, трябва да са налице най-малко 25 евродепутати от поне една четвърт от страните членки, т.е. 7 от 28 по настоящия списък. Днес има девет групи, но се очакват размествания и промени.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай