27 септември е Ден на възпоменание в Азербайджан

На 27 септември 2023 г. се навършват три години от началото на 44-дневната Отечествена война от 2020 г.

27 септември е Ден на възпоменание в Азербайджан | StandartNews.com

На 27 септември 2023 г. се навършват три години от началото на 44-дневната Отечествена война от 2020 г. Това е денят, в който Азербайджан, в рамките на своето изконно право на самоотбрана, отвърна на удара, за да сложи край на продължаващата военна агресия от страна на Армения и да осигури защита на цивилното си население.

Войната доведе до освобождаването на азербайджанските територии от чуждата окупация, прекрати дългогодишния конфликт между Армения и Азербайджан и създаде нова реалност в региона, която предоставя нови възможности. Сред тях са историческият шанс за установяване на справедлив мир, възраждане на териториите, завръщане на вътрешно разселените азербайджанци, помирение и реинтеграция.

Военната окупация на азербайджанските територии превърна девет големи града и стотици други селища на Азербайджан в ярки примери за урбицид и културоцид. След края на войната Азербайджан започна възстановителни действия в тези територии и за кратко време постигна големи резултати. Това даде възможност на вътрешно разселените азербайджанци да упражнят своето правото да се завърнат безопасно и достойно по родните си места.

30 годишната арменска окупация остави териториите на Азербайджан силно минирани. Днес Азербайджан е една от страните изложена на най-голяма опасност от мини в света. По предварителни оценки, необходими са най-малко 25 милиарда долара и 30 години, за да бъдат обезвредени всички мини, поставени от Армения в Азербайджан през годините на окупация. Този процес би могъл да бъде ускорен ако Армения съдейства за това. За съжаление обаче тя отказва да предостави вярна информация и дори продължава да поставя нови мини. Видно е, че хиляди мини, открити в освободените територии през август 2022 г., са били произведени от Армения през 2021 г., т.е. след края на войната от 2020 г.

Въпреки преживените жестокости и болка, веднага след Втората карабахска война през 2020 г. Азербайджан инициира нормализиране на отношенията с Армения. Той изготви Предложение от 5 точки, което се основава на общоприетите принципи на международното право. Преговорите с посредничеството на ЕС постигнаха значителни резултати, най-вече с това че Армения призна териториалната цялост на Азербайджан, който включва Карабах и селата в ексклава. Тъй като Армения не изпълни много от задълженията си, заложени от лидерите на Азербайджан, Армения и Русия в Тристранното споразумение от 10 ноември 2020 г., а също и поради продължаващите провокации, процесът на нормализация е изправен пред сериозни предизвикателства. Въпреки това Азербайджан остава посветен на процеса за установяване на мир.

Също така Азербайджан предложи реинтеграция на арменското население в своя регион Карабах. Азербайджан счита тези жители за свои граждани и възприема този въпрос като част от вътрешната си политика. Азербайджан се задължи да гарантира еднакви права и свободи на своите арменски граждани и да гарантира мирното съвместно съществуване на азербайджанските и арменските жители в засегнатите от конфликта територии в рамките на своя суверенитет и териториална цялост.

27 септември се чества като Ден на възпоменание в Република Азербайджан. Азербайджанците по целия свят отбелязват този ден с дълбоко уважение и почитат паметта на всички герои, дали живота си за независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Азербайджан.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай