Вузовете в Холандия поевтиняха заради Брекзит

Студентите първа година ще плащат половин цена, правиш компания още във втори курс и те вписват в търговския регистър

Вузовете в Холандия поевтиняха  заради Брекзит | StandartNews.com

Ако Брекзит се е отразил положително на образователната система на една държава, това е Холандия.

Заради непредсказуемостта на таксите и бъдещето на студентите от Европейския съюз във Великобритания след евентуалното й излизане, холандските университети обявиха промоция. Младите хора, които догодина кандидатстват там, ще заплатят за първата година от обучението си половин цена - тоест около 1400 евро на година.

В допълнение има и студентски кредити, както и отстъпки за младежите, които започнат работа в Страната на лалетата.

Холандия е държавата с най-много образователни програми на английски в бакалавърска степен, разказва Димитър Александров от "Скай лайнс". Този уикенд те организираха образователно изложение в столицата. След две седмици подобно ще прави и консултантнска къща "Дарби", което е явен знак, че холандските университети целят да пренасочат към себе си младите ни хора.

На изложението, организирано тази седмица, идват предимно изследователски ориентирани университети, обясни Александров.

Важно е, когато кандидатите правят избора си, да знаят, че в Ниската земя има два вида вузове - изследователски и приложни. В първите бакалавърска степен се взема за три години, като се набляга на по-фундаментални научни дисциплини. След това можеш незабавно да запишеш магистратура. В приложните вузове обаче бакалавърският период трае по-дълго - четири години. Ако след това искаш да станеш магистър, ти трябва една допълнителна година, в която наваксваш теоретични познания, и следването се удължава. Затова студентите трябва много ясно да решат какви перспективи търсят за себе си, категоричен е Димитър Александров.

По думите му, напоследък нашите младежи все по-често търсят не само специалности в Холандия, свързани с бизнес и икономика, а и с компютърни науки.

Данните на Националната агенция за висше образование на Холандия показват, че българските кандидати предпочитат университетите по приложни науки на бакалавърска степен, казват от консултантска къща "Дарби". Нейното изложение за образование в Холандия ще бъде на 16 юни. Статистиката сочи, че българските ученици не желаят толкова теоретична подготовка, а искат да развиват умения и знания, които се търсят непосредствено на трудовия пазар. Изборът на университети по приложни науки е продиктуван от факта, че там основният принцип на преподаване е учене чрез практика и включва много проекти, групови и индивидуални задачи.

Не случайно, още във втори курс водещите университети насърчават студентите в малка група да направят своя компания с предмет на дейност според специалността под ръководството на преподавател-ментор, която е съвсем реална и се вписа в холандския търговски регистър. 5-6 студенти си разпределят задачите в компанията, като всеки има своите отговорности, но заедно разработват продукт, пласират го на пазара и целят да завършат годината ако не с печалба, то поне не на загуба.

За събиране на символичния начален капитал съдейства и университета. Така студентите разбират за какво и как служи наученото и се сблъскват с реални отговорности и ангажименти, още докато учат. Според университетите по приложни науки това е най-добрият начин младежите да получат модерни и релевантни на пазара знания. По тази причина и в 4 годишния им курс на обучение има включени най-често два стажа в компании в Холандия или в чужбина, което отваря възможности за намиране на квалифицирана работа по специалността още по време на следването или пък много бързо след това.

Холандия предлага и финансови облекчения за кандидат-студентите - например да изтеглят заем за таксата за обучение (tuition fee loan), която е в размер от около 2000 евро на година.

Основно изискване е да са на възраст под 30 години в момента на кандидатстване за заема и да се обучават в акредитирана от държавата програма. Наред с това, студентите могат да изтеглят заем за карта за пътуване (Student travel product) в размер от около 90 евро на месец, който се опрощава, ако се дипломират в рамките на 10 години. Третата възможност за финансиране е т.нар. допълнителен заем (supplementary grant), който е подарък за първите 5 месеца от обучението в университета, а остатъкът може да се опрости, ако дипломирането е в рамките на 10 години.

За да имат право на този допълнителен заем, студентите от Европейския съюз трябва или да са живели официално в Холандия минимум 5 години преди старта на обучението, или да работят минимум 56 часа на месец по време на обучението си в университета (от септември до май). Това се удостоверява с официален договор с работодател в Холандия.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай