Петък,

84 на сто от учениците искат да гласуват за кмет

От: Стела Стоянова -
84 на сто от учениците искат да гласуват за кмет
A
A
A

84 % от тийнейджърите в България биха гласували на местни избори, 79 % ще гласуват на национални. Това сочи докладът на Еврокомисията, представен днес на форум в НДК, който обаче използва и данните на международното проучване PISA. Според Еврокомисията нашите младежи са увеличили своята гражданска информираност и в това проучване са постигнали средно 485 точки, което е с 19 повече спрямо 2009 година. Въпреки това обаче едва 42 % от нашите ученици смятат, че спазването на закона при всякакви обстоятелства е изключително важно, като за Европа този процент е 59 на сто. Същото проучване сочи, че в последните години в България е намалял и броят на студентите като от 2012 до 2017 година той е спаднал със 17 на сто. Това се дължи на съчетание от демографски фактори, решение за обучение в чужбина на младите хора, както и отказ да следват. Според Еврокомисията тези тенденции пораждат опасения по отношение неефективността на висшите училища, които в момента са една разпокъсана мрежа като 37 от тях са финансирани от публични средства, а 14 са частни. Според данните на Еврокомисията България е една от държавите в ЕС, която разполага с най-голям брой държавни висши училища спрямо броя на своето население. Независими експерти на ЕС препоръчват драстично намаляване на вузовете ни като част от тях бъдат слети и останат 5-6 университета за научни изследвания и 5-6 предприемачески университета. 
Докладът посочва също, че едва 54 % от българите между 16 и 24 години разполагат с основни или над основните цифрови умения, което означава, че митът за високите компютърни познания на нашите деца не е верен. В Европа този процент е 81,9 на сто. Освен това социално-икономическата среда оказва сериозно влияние върху постиженията на учениците. В България социалната сегрегация е засилена, сочи докладът на Еврокомисията. 
Според този доклад също преподавателският състав у нас е сред най-бързо застаряващите в ЕС. 49 % от преподавателите са на възраст над 50 години, а 30 % - над 55. Това означава, че до 10 години ще се пенсионират половината учители. 

Стела Стоянова


Всички новини от категория Образование.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички