Неделя,

Успешни предприемачи са лектори в ТУ-Габрово

От: Екатерина Николова -
199
Успешни предприемачи са лектори в ТУ-Габрово
A
A
A
  • Правим обща магистърска програма с японския „Сейджо“, казва новият ректор проф. д-р инж. Илия Железаров
  • Утвърдихме се като водещ изследователски университет за подготовка на висококвалифицирани кадри
  • Бизнесът ни припознава като надежден партньор
  • Включваме се в европейската университетска мрежа
  • Бизнесът ни припознава като надежден партньор

- Проф. Железаров, какво предвижда концепцията Ви за развитие на Техническия университет в Габрово?
- Устойчиво развитие и утвърждаване на Технически университет - Габрово като водещ изследователски университет за подготовка на висококвалифицирани кадри и провеждане на научни изследвания, отговарящи на европейските стандарти, потребностите на индустрията и дигиталното общество и заемащ значимо място на картата на образователната и научната инфраструктура в България.
Като ключовата дума, така както е във въпроса, е „Развитие“, защото можем да надграждаме върху 55-годишната стабилна основа на нашия университет.
- Кои ще бъдат първите Ви стъпки като ректор на Университета?
- Наред със структурирането на университета за изпълнение на мандата, провеждането на избори на всички нива и изпълнение на дейностите свързани с учебен процес, научноизследователска дейност, работа по проекти, кандидатстудентски прием и други ще се подготвим за това да включим Технически университет - Габрово в картата на изследователските университети, да се включим в инициативата на ЕК „Европейски университети” в рамките на Европейска университетска мрежа, да интегрираме средни професионални училища за извършване на съвместна учебна дейност, да разширяваме дела на дигиталните технологии в образователния процес и научноизследователската дейност. Това е за начало…
- Вашият университет е известен с иновативните си разработки. Работите ли по нови проекти и какви са те?
- Паралелно с мащабните проекти по ОП НОИР активно работим за създаването на модел на „Индустрия 4.0” на територията на университета, който да бъде използван за обучение на студенти, докторанти, ученици и специалисти от индустрията, а така също като база за научни разработки, демонстрационен и производствен център.
- Под Ваше ръководство още като заместник-ректор по научноизследователската дейност върви работата по проект за център за компетентност „Интелигентни мехатронни, еко- и енергоспестяващи системи и технологии“, финансиран от Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“. Какви са резултатите? С какво ще се занимава центърът?
- В центъра за компетентност ще се извършват пазарно-ориентирани научни изследвания от водещи изследователи от седемте партньора в проекта и техните екипи в две направления: „Интелигентни мехатронни системи и технологии“ и „Енергоспестяващи системи и чисти технологии“. В момента се изгражда научната инфраструктура, а резултатите ще бъдат налични след започването на същинската работа на учените в новоизградените лаборатории.
- Как Техническият университет в Габрово си партнира с бизнеса?
- Университетът си партнира активно с бизнеса както в областта на научноизследователската и иновативната дейност, така и в обучението. Наред със съвместните проекти с бизнеса, ТУ – Габрово е пионер в страната при прилагането на модела за бизнес-ориентирано обучение на инженери, съобразен с изискванията на индустрията.
С удоволствие споделям, че в центъра за компетентност „Интелигентни мехатронни, еко- и енергоспестяващи системи и технологии“ участват най-много асоциирани партньори от бизнеса. Този факт показва, че бизнесът припознава нашия университет като надежден партньор и осъзнава необходимостта от съвместната ни работа.
- Каните ли за лектори хора от реалния бизнес?
- Да. Това е една изключително полезна практика, която помага на студентите да се срещнат с успешни предприемачи и специалисти от бизнеса и по този начин да интегрират теоретичните знания с опита натрупан в реалната работна среда.
- Каква е реализацията на студентите Ви?
- В страната има дефицит на висококвалифицирани кадри. На фона на демографската криза в страната този проблем ще се задълбочава. Завършилите ТУ-Габрово имат добра реализация, а групите, които се обучават по модела на бизнес-ориентирането ще имат почти 100% реализация по специалността.
- През тази година вицепремиерът Томислав Дончев представи концепция за нова икономика – трансформация от производство на ишлеме към производство на стоки с висока добавена стойност. Кабинетът пък излезе с икономическа стратегия, в която образованието като цяло и в частност техническото и инженерното е приоритет. Какво е нужно, за да се случи този процес?
- Това е моделът, който може да доведе до развитие на индустрията и вярвам, че научната общност и университетите в частност могат да бъдат много полезни за реализирането му. Ние имаме готовност университетската база да се използва за иновативни проекти с бизнеса, за създаване на start-up, spin-off и spin-out и други компании, в които да намерят приложение разработките на учените, а така също на студенти и докторанти.
- Как децата или техните родители, които ги напътстват, могат да бъдат стимулирани да избират технически и инженерни специалности?
- Технологиите са навсякъде около нас и трябва да даваме възможности на децата да се докоснат до тях – в училища, университети, кръжоци, учебни центрове в предприятията.
- За подобряване на връзката бизнес – образование как оценявате практиката в някои компании за ден на отворените врати?
- Всички се променяме – бизнеса и университетите работят в по-добър синхрон. Виждам и оценявам положителната промяна в последните осем години и съм активен участник в този процес. А по отношение на отворените врати мога да добавя, че университета също е с отворени врати за бизнеса и този двустранен обмен е полезен и за трите страни – особено за студентите и тяхната бъдеща реализация.
- Наскоро ТУ-Габрово посрещна 55-та си годишнина с подписването на нов договор за сътрудничество с университета „Сейджо“, Япония. Какво предвижда той?
- Основната цел на подписания през ноември договор е развитие на сътрудничество в областта на обучението, научните изследвания, международния обмен и културното разбиране, в съответствие с мисията и целите на двата университета. Договорът с университета „Сейджо“, Япония ще предостави възможност на студентите и преподавателите да реализират обмен и да работят по съвместни проекти, по теми значими и за двете институции. В рамките на престоя си студентите ще имат възможност да проведат практика във водещи фирми в съответната страна, да се запознаят с културата и да получат начална езикова подготовка. По силата на споразумението ще започне и подготовка на съвместна магистърска програма, която ще е се предлага дистанционно. Самата web-базирана платформа ще се разработи от преподавателите на ТУ-Габрово, а онлайн курсовете ще се разработят съвместно от преподаватели от двата университета.
 

 


Всички новини от категория Образование.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички