Ученици в три града ще учат за "дрогеристи"

Откриване на специализирани паралелки в София, Плевен и Варна е по инициатива на веригата dm

Ученици в три града ще учат за  "дрогеристи" | StandartNews.com

По инициатива на водещата верига за търговия с дрогерийни стоки у нас - dm България, от учебната 2021/2022 година в три български града ще стартира прием за специализирана паралелка за обучение по професия „дрогерист“ по австрийска програма. Учениците ще преминат 5-годишен гимназиален курс в Професионалната гимназия по екология и биотехнологии "Проф. д-р Асен Златаров", гр. София, в Професионалната гимназия по химични и хранително-вкусови технологии „Д. И. Менделеев“ в гр. Варна и в Професионалната гимназия по хранително-вкусови технологии "Луи Пастьор", гр. Плевен. В списъка със специалностите паралелките присъстват под официалното наименование „Консултант ĸoзмeтични, парфюмерийни, биологични продукти и битова химия", специалност „Осигуряване на продуктова информация“.

„Дрогерист“ е професия, която в немскоезичния свят - Германия, Австрия и Швейцария, съществува от десетилетия. Нейното развитие е свързано с нарастването на популярността на специализирани вериги за търговия с дрогерийни стоки като dm и разширяването на асортимента в тях. Първоначално в тези магазини са се продавали основно изсушени билки, масла и подправки. В по-ново време асортиментът се разширява и започват да се предлагат козметични продукти, почистващи препарати, различни храни и така нататък. Това налага в магазините да има специално обучени специалисти и така започва развитието на професията дрогерист, която бързо се утвърждава като базова за сектора на търговията с дрогерийни стоки.

България е първата държава на Балканите, която стартира специализирано обучение за дрогеристи. Учениците у нас по професията с официално наименование "Koнcyлтaнт ĸoзмeтични, пapфюмepийни, биoлoгични пpoдyĸти и битoвa xимия" ще преминат 5-годишен гимназиален курс, 8-12 клас, в рамките на системата на дуалното обучение. Наред с утвърдените общообразователни предмети, те ще изучават и специализирани дисциплини като химия, ботаника и фармакогнозия (наука за лечебните растения), стокознание, фармакология, токсикология, козметика, биология и предприемачество. Освен това подробно ще се изучава не само съставът на козметични, биологични и химични продукти, но и какво е тяхното въздействие върху човешкото тяло.

Децата ще придобият и ценен практически опит благодарение на прилагането на австрийския модел след старта на обучението по професията. Още в 11-и и 12-и клас под формата на дуално обучение те ще могат да работят във вериги магазини на намалено работно време с подписани трудови договори и атрактивно възнаграждение, което е по-високо от законово обявения минимум за заплата за дуално обучение.

Разбира се, стажът им ще може да премине и в магазините на един от най-предпочитаните работодатели у нас - dm България. Компанията зае престижното 15-о място още с дебюта си в изданието на класацията Employer of Choice за 2021 година. Тази висока оценка е признание за усилията на dm да развива хората и да осигурява страхотни условия за работа, което се доказва и от проучванията за удовлетвореност на служителите и от изключително ниското текучество на кадри в компанията.

Голямото предимство на професията е, че тя се получава в рамките на средното образование и е отлична основа за последващо обучение в областите на фармацията, медицината и на природни науки като биология, химия, инженерна химия и много други. Няма следващо ниво на подготовка, като това е стандарт в Австрия и Германия.

В областта на грижата за човека има десетки хиляди продукти, които непрекъснато се развиват. Една част от тях се предлагат в дрогерийния сектор като само асортиментът на dm България е от повече от 14 000 артикула, при които иновациите и развитието са непрекъснат процес. Именно затова професията ще става все по-популярна - клиентите стават все по-взискателни и търсят компетентна консултация, а дрогеристът е този, който може да посочи новостите и да препоръча най-подходящия крем или шампоан според специфичните нужди на клиента, защото познава съставките и тяхното въздействие. 

Освен това учениците, завършили специалност „дрогерист“, имат изключително богат избор от възможности за развитие на кариерата си. Те могат да работят в специализирани магазини за дрогерийни стоки като тези на dm. Децата ще получат и достатъчно знания и умения, за да се реализират успешно в който и да е сектор на търговията на дребно.

Опитът в страни като Австрия показва, че знанията, които получават, им дават много добра основа за кандидатстване и в медицински висши заведения, по-конкретно в специалностите „Медицина“ и „Фармация“, и впоследствие да се развият като лекари или фармацевти. Учениците имат възможности за кариера и в сектора на производството и търговията на козметични продукти и дори на био храни и хранителни добавки и в професиите, свързани с природните науки.

dm България стартира проекта за въвеждането на новата професия още през 2016 година. Основната причина за това е стремежът на компанията да предостави на хората същото отлично обслужване, каквото биха получили в Германия, Австрия или Швейцария. Втората причина е, че като добър работодател, dm подкрепя професионалното развитие на своите служители. Затова преди 4 години стартира обучение за дрогеристи и малка група от служители, които владеят немски език, преминава едногодишен курс в Австрия. След завършването на курса, те получават австрийска диплома, която им дава право да практикуват в страната. Целта на обучението е австрийският модел и придобитите знания да се пренесат в България.

Като следваща стъпка компанията решава да даде възможност на колкото е възможно повече свои служители да преминат през това обучение. Затова през 2017 година са изградени партньорски отношения с Професионалната гимназия по екология и биотехнологии в София и е разработен курс за обучение на дрогеристи на базата на опита на хората от гимназията и на австрийската програма. До момента повече от 110 служители на dm България са преминали успешно курса.

След като се доказва, че в България има отлични възможности за подготовка на дрогеристи, се стига и до логичния финал на проекта - включването на професията в системата на дуалното обучение. Така българските ученици могат да получат знания и умения, каквито имат връстниците им в Германия и Австрия и да бъдат много по-конкурентоспособни на пазара на труда. След няколкогодишни усилия от страна на компанията, новата професия беше одобрена от Националната агенция за професионално образование и обучение и Министерство на образованието под официалното наименование "Koнcyлтaнт ĸoзмeтични, пapфюмepийни, биoлoгични пpoдyĸти и битoвa xимия".

Във връзка със старта на паралелката за обучение по професия “дрогерист“ Евелина Великова, управител на dm България, заяви: „Ние сме изключително щастливи, че учениците в София, Варна и Плевен ще имат възможност да изучават професия, която отдавна е утвърдена в страни като Германия, Австрия и Швейцария. Въвеждането на обучението за дрогеристи в България съвпада с мисията на dm – да е компания новатор, която поставя човека в центъра на своята дейност. Затова и във всяко действие ние се стремим да допринасяме за развитието на обществото.“

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай