Четвъртък,

Ученици в три града ще учат за "дрогеристи"

От: Стандарт -
208
Ученици в три града ще учат за  "дрогеристи"
A
A
A

По инициатива на водещата верига за търговия с дрогерийни стоки у нас - dm България, от учебната 2021/2022 година в три български града ще стартира прием за специализирана паралелка за обучение по професия „дрогерист“ по австрийска програма. Учениците ще преминат 5-годишен гимназиален курс в Професионалната гимназия по екология и биотехнологии "Проф. д-р Асен Златаров", гр. София, в Професионалната гимназия по химични и хранително-вкусови технологии „Д. И. Менделеев“ в гр. Варна и в Професионалната гимназия по хранително-вкусови технологии "Луи Пастьор", гр. Плевен. В списъка със специалностите паралелките присъстват под официалното наименование „Консултант ĸoзмeтични, парфюмерийни, биологични продукти и битова химия", специалност „Осигуряване на продуктова информация“.

„Дрогерист“ е професия, която в немскоезичния свят - Германия, Австрия и Швейцария, съществува от десетилетия. Нейното развитие е свързано с нарастването на популярността на специализирани вериги за търговия с дрогерийни стоки като dm и разширяването на асортимента в тях. Първоначално в тези магазини са се продавали основно изсушени билки, масла и подправки. В по-ново време асортиментът се разширява и започват да се предлагат козметични продукти, почистващи препарати, различни храни и така нататък. Това налага в магазините да има специално обучени специалисти и така започва развитието на професията дрогерист, която бързо се утвърждава като базова за сектора на търговията с дрогерийни стоки.

България е първата държава на Балканите, която стартира специализирано обучение за дрогеристи. Учениците у нас по професията с официално наименование "Koнcyлтaнт ĸoзмeтични, пapфюмepийни, биoлoгични пpoдyĸти и битoвa xимия" ще преминат 5-годишен гимназиален курс, 8-12 клас, в рамките на системата на дуалното обучение. Наред с утвърдените общообразователни предмети, те ще изучават и специализирани дисциплини като химия, ботаника и фармакогнозия (наука за лечебните растения), стокознание, фармакология, токсикология, козметика, биология и предприемачество. Освен това подробно ще се изучава не само съставът на козметични, биологични и химични продукти, но и какво е тяхното въздействие върху човешкото тяло.

Децата ще придобият и ценен практически опит благодарение на прилагането на австрийския модел след старта на обучението по професията. Още в 11-и и 12-и клас под формата на дуално обучение те ще могат да работят във вериги магазини на намалено работно време с подписани трудови договори и атрактивно възнаграждение, което е по-високо от законово обявения минимум за заплата за дуално обучение.

Разбира се, стажът им ще може да премине и в магазините на един от най-предпочитаните работодатели у нас - dm България. Компанията зае престижното 15-о място още с дебюта си в изданието на класацията Employer of Choice за 2021 година. Тази висока оценка е признание за усилията на dm да развива хората и да осигурява страхотни условия за работа, което се доказва и от проучванията за удовлетвореност на служителите и от изключително ниското текучество на кадри в компанията.

Голямото предимство на професията е, че тя се получава в рамките на средното образование и е отлична основа за последващо обучение в областите на фармацията, медицината и на природни науки като биология, химия, инженерна химия и много други. Няма следващо ниво на подготовка, като това е стандарт в Австрия и Германия.

В областта на грижата за човека има десетки хиляди продукти, които непрекъснато се развиват. Една част от тях се предлагат в дрогерийния сектор като само асортиментът на dm България е от повече от 14 000 артикула, при които иновациите и развитието са непрекъснат процес. Именно затова професията ще става все по-популярна - клиентите стават все по-взискателни и търсят компетентна консултация, а дрогеристът е този, който може да посочи новостите и да препоръча най-подходящия крем или шампоан според специфичните нужди на клиента, защото познава съставките и тяхното въздействие. 

Освен това учениците, завършили специалност „дрогерист“, имат изключително богат избор от възможности за развитие на кариерата си. Те могат да работят в специализирани магазини за дрогерийни стоки като тези на dm. Децата ще получат и достатъчно знания и умения, за да се реализират успешно в който и да е сектор на търговията на дребно.

Опитът в страни като Австрия показва, че знанията, които получават, им дават много добра основа за кандидатстване и в медицински висши заведения, по-конкретно в специалностите „Медицина“ и „Фармация“, и впоследствие да се развият като лекари или фармацевти. Учениците имат възможности за кариера и в сектора на производството и търговията на козметични продукти и дори на био храни и хранителни добавки и в професиите, свързани с природните науки.

dm България стартира проекта за въвеждането на новата професия още през 2016 година. Основната причина за това е стремежът на компанията да предостави на хората същото отлично обслужване, каквото биха получили в Германия, Австрия или Швейцария. Втората причина е, че като добър работодател, dm подкрепя професионалното развитие на своите служители. Затова преди 4 години стартира обучение за дрогеристи и малка група от служители, които владеят немски език, преминава едногодишен курс в Австрия. След завършването на курса, те получават австрийска диплома, която им дава право да практикуват в страната. Целта на обучението е австрийският модел и придобитите знания да се пренесат в България.

Като следваща стъпка компанията решава да даде възможност на колкото е възможно повече свои служители да преминат през това обучение. Затова през 2017 година са изградени партньорски отношения с Професионалната гимназия по екология и биотехнологии в София и е разработен курс за обучение на дрогеристи на базата на опита на хората от гимназията и на австрийската програма. До момента повече от 110 служители на dm България са преминали успешно курса.

След като се доказва, че в България има отлични възможности за подготовка на дрогеристи, се стига и до логичния финал на проекта - включването на професията в системата на дуалното обучение. Така българските ученици могат да получат знания и умения, каквито имат връстниците им в Германия и Австрия и да бъдат много по-конкурентоспособни на пазара на труда. След няколкогодишни усилия от страна на компанията, новата професия беше одобрена от Националната агенция за професионално образование и обучение и Министерство на образованието под официалното наименование "Koнcyлтaнт ĸoзмeтични, пapфюмepийни, биoлoгични пpoдyĸти и битoвa xимия".

Във връзка със старта на паралелката за обучение по професия “дрогерист“ Евелина Великова, управител на dm България, заяви: „Ние сме изключително щастливи, че учениците в София, Варна и Плевен ще имат възможност да изучават професия, която отдавна е утвърдена в страни като Германия, Австрия и Швейцария. Въвеждането на обучението за дрогеристи в България съвпада с мисията на dm – да е компания новатор, която поставя човека в центъра на своята дейност. Затова и във всяко действие ние се стремим да допринасяме за развитието на обществото.“


Всички новини от категория Образование.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички