Плащат транспорта на ромчета до школа извън гетата

Общините ще осигуряват превоз за своя сметка или ще сключват договори с фирми

Плащат транспорта на ромчета  до школа извън гетата | StandartNews.com

Ако ромски деца искат да учат извън гетото, държавата ще заплаща транспорта им до новото училище, дори ако това е в рамките на един и същи град. Освен това ще им бъдат заплатени и допълнителните учебни материали, които по принцип се закупуват от родителя.

Това е записано в програмата на МОН, която цели да подпомогне общините в десегрегирането на училищата.

В момента в страната има няколко населени места с явно изразени гета, където всички ученици са от ромски произход. Миналата година министерството се опита да въведе тяхното изпращане до други школа, като премахна за тях признака „уседналост“, който въведе за приема на всички останали първолаци, но мярката не успя да проработи.

Идеята сега е общините да съдействат за това, децата от ромския етнос да учат в училища, където ходят и деца от други етноси, и по този начин да получат равен достъп до образование. Всички деца от сегрегираните училища и детски градини ще получат безплатен достъп до транспорт, посочва програмата.

Това обаче ще става по предложение на общините, които трябва да осъществят и съфинансиране. Същото важи и за учебните пособия и помагала. Това ще е валидно и за децата, които в момента не са обхванати в образователната система. Общините имат два варианта – да осигурят превоза на ромите за собствена сметка или да сключат договор с местна транспортна фирма.

Пособията за децата в забавачките ще се покриват в размер до 15 лева на дете, за тези в началното училище – до 20 лева, а за децата до 7 клас – до 30 лева. В момента учебниците са безплатни по закон, но училищата изискват от родителите да закупят куп други учебни материали, за да могат да проведат обучението. За да кандидатстват общините, те трябва да осигурят 10 на сто от сумата. Освен това на територията на общината трябва да има поне три образователни институции, където да могат да бъдат разпратени децата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай