Неделя,

Мораториум върху откриването на университети

От: Стандарт -
220
Мораториум върху откриването на университети
A
A
A

Държавата налага мораториум върху откриването на университети, факултети и филиали. Разрешено ще е само сливането им с цел консолидация и оптимизация. Това предвиждат измененията в Закона за висшето образование, внесени за обществено обсъждане от министъра на образованието Красимир Вълчев. След това предстои гласуването им от Министерския съвет и в Народното събрание.

Ограничението се налага временно, докато Народното събрание приеме Национална карта на висшето образование, която ще определи къде какви висши училища ще има на територията на страната и по какви специалности ще обучават. Програмата ще бъде изготвена от министъра на образованието, гласувана от Министерския съвет и предложена от кабинета на Народното събрание за приемане.

Друга голяма промяна е налагането на контрол от министъра на образованието над ректорите на държавните университети. Министърът ще утвърждава политика за развитието на всяко държавно висше училище – стратегически цели, задачи, ще сключва договор за управление с ректора на държавното висше училище и ще контролира изпълнението му. Ректорът ще трябва всяка година да представя пред министъра отчет, ще контролира и броя на приетите студенти - дали определеният капацитет на държавното висше училище се спазва, или се надвишава.

Наред с налагания контрол се разширяват правомощията на ректорите на държавните висши училища. В закона се вписва, че ректорът има правото да предлага на академичния съвет създаване, преобразуване или закриване на департаменти, катедри и обслужващи звена и да участва в признаването на висше образование в чужбина с цел продължаването му в съответното ВУ.

Проектът за изменение на закона регламентира, че от заплащане на такси в държавните висши училища се освобождават студенти, обучаващи се в професионални направления и защитени специалности с най-висок очакван бъдещ недостиг на пазара на труда, по списък, приет от Министерския съвет по предложение на министъра на образованието и науката. Средствата ще бъдат осигурявани на висшите училища от държавата. Допълнителното финансиране ще бъде включвано в средствата за издръжка.

Със средства от държавния бюджет се финансират изцяло или частично и дейности за изпълнение на национални програми за развитие на държавните висши училища. Националните програми ще се приемат от Министерския съвет.

Държавата вече няма да ограничава броя приемани студенти в частните висши училища у нас. Отпада изискването Министерският съвет да утвърждава ежегодно броя на приеманите за обучение студенти и докторанти в тях. От частните ВУ вече ще се изисква за срока на съществуването им да разполагат с право на собственост или с учредено право на ползване върху недвижимите имоти, които служат за провеждането на обучението.

 


Всички новини от категория Образование.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички