Осъдиха Кирил Рашков на две и половина години затвор

Осъдиха Кирил Рашков на две и половина години затвор | StandartNews.com

Пловдив. Ромският лидер Кирил Рашков и съпругата му Костадинка са осъдени за укриване на данъци в особено големи размери, съобщиха от Съдебната палата под тепетата. Присъдата е на Окръжен съд Пловдив по обвинение, че за периода 2003 - 2011 година фамилията е избегнала установяване и плащане на данъчни задължения в размери на 267 320 лв.

Междувременно Рашкови внесоха парите в бюджета заедно с лихвите, които са 213 460 лв, общата сума, внесена в бюджета е в размер на 480 781 лв. За извършеното престъпление Цар Киро беше осъден на две години лишаване от свобода и глоба в размер на 800 лв. Тъй като обаче в момента той излежава наказание от 2,6 години за отправени смъртни заплахи, новата му присъда се акумулира в настоящата и той няма да лежи още две години зад решетките.

За извършеното престъпление Костадинка Рашкова е осъдена на административно наказание глоба в размер на 3000 лева, като се освобождава от наказателна отговорност.

Делото се разгледа по процедурата на съкратеното съдебно следствие без разпит на свидетели и вещи лица, тъй като двамата се признаха за виновни. Подсъдимите признали изцяло повдигнатото им обвинение, поради което са получили по-ниско наказание. Присъдата подлежи на обжалване и протест в 15 дневен срок пред Апелативен съд Пловдив.

Данъчната ревизия срещу богатата ромска фамилия започна веднага след бунтовете в Катуница, които бяха предизвикани от смъртта на 19-годишния Ангел Петров, прегазен през септември 2011 г. от бус, пълен с роми. Цар Киро влезе в затвора малко след това, след като бе признат за виновен, че е заплашил със смърт вуйната на Ангел – Ваня Петрова и нейният приятел Веселин Христов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай