ГДБОП задържа киберпрестъпник от международна група за порнография

ГДБОП задържа киберпрестъпник от международна група за порнография | StandartNews.com

34-годишният Трайко Х. бе задържан в Петрич при специализирана полицейска операция на служители на сектор „Киберпрестъпност" към ГДБОП. Той е арестуван късно вечерта в понеделник за разпространение на детска порнография и участие в международна организирана престъпна група. Тя създава и разпространява в глобалната мрежа материали, показващи брутални сцени на сексуално насилие и извращения с деца на възраст от 7 месеца до 13 години. Сигналът на нашите служби е подаден от американските им колеги.

Акцията е проведена под ръководството на районната прокуратура в южния град. Обискът в наетото от Трайко жилище е станал с разрешение на съда. Иззети от квартирата му са компютър, лаптоп, десетки дискове, албуми и видеоклипове с порнографски материали, фотоапарати. Той бил в служебна командировка в чужбина. Върнал се в края на миналата седмица и в понеделник бил закопчан с белезници. Работи във фирма в Петрич, а е от петричко село. Не е семеен, няма криминално досие, няма никакви противообществени прояви. Напротив – трудово ангажиран, с безупречно поведение към околните, уважаван от колеги и близки. Никой не е допускал, че може да се занимава с нещо подобно. Всички са в шок, особено тези, които са го допускали близо до себе си, а имат малки деца. Това, което имало в албумите, не може да го допусне и най-мръсната фантазия на нормален човек. Ужасни снимки с бебета, с невръстни деца.

„Да ти настръхне косата. Страшни гледки. Той не е участвал в снимането на тези извращения, само ги е получавал и разпространявал. Предстои да установим дали ги е изпращал само в страната ни, или и в чужбина, чакаме резултатите от експертизите", разкриха разследващи по случая. По искане на наблюдаващия прокурор е назначена психиатрична експертиза на обвиняемия.

„Трябва да сме наясно с психичното му здраве, поведението му е съвсем нормално, но търсим възможност да разберем кое го е карало да се занимава с нещо толкова гнусно", казаха от държавното обвинение.

Подобно деяние не се третира като тежко престъпление. Повдигнато му е обвинение за притежание и разпространение на порнографски материали, за създаването на които са използвани деца - максимално предвиденото наказание е лишаване от свобода до 6 години. С постановление на районния съд в Петрич му е наложена най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража". Установено е, че групата използвала специална криптирана Р2Р комуникационна платформа, с помощта на която обменяли по между си файловете с детска порнография. Целта на тази платформа била максимално да бъдат затруднени правоприлагащите органи, възпрепятствайки ги от проследяване и от установяване на участниците в тази престъпна група. 34-годишният мъж е направил пълни самопризнания за осъществяваната от него престъпна дейност.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай