9 г. решетки за блудство с дете

9 г. решетки за блудство с дете | StandartNews.com

Добрич. 9 години затвор при строг режим постанови Окръжен съд - Добрич, за 47-годишния Янко Ив. Ат. от добричкото село Царевец за блудство с малолетна.

След редуциране на присъда съгласно закона, осъденият ще лежи зад решетките 6 години, съобщиха от пресцентъра на Съдебната палата.

В залата той е признал вината си, заради което делото е гледано при условия на съкратено производство, заради което е намалена и присъдата му с една трета.

Янко Ат. е признат за виновен в това, че на 20 април миналата година в шабленското село Смин, в условията на опасен рецидив, чрез употреба на сила и заплашване, е извършил блудствени действия с дете на 11 години.

Разследването по делото установило, че във въпросния ден - 20 април м.г. пострадалата си играела с друго малолетно дете на улицата пред дома им. Около обяд те решили да се разходят и като стигнали до необитаема къща, влезли в двора й и започнали да берат цветя. Тогава Янко Ат. отишъл при тях. Той хванал за рамото жертвата си и я избутал в помещение в къщата, където й заповядал да мълчи и я заплашил, че ако каже нещо, ще я бие. Мъжът затворил и залостил вратата, след което извършил блудствени действия с малолетната и удовлетворил нагона си без полов акт. В това време другото дете плачело и блъскало вратата отвън. Преди да я пусне, Янко Ат. отново предупредил жертвата си да не казва за случилото се.

Вечерта майката на момичето забелязала следи от насилие по тялото на дъщеря си и разбрала за стореното й. Жената отишла при кмета на селото и поискала да телефонира в полицията, но той й отказал под предлог, че няма ваучер за телефона си. Тогава майката поискала от своя позната да й услужи с телефон и сигнализирала органите на властта.

В съдебната зала подсъдимият е доведен принудително от "Съдебна охрана", защото не се явил доброволно на делото. Изготвената съдебно-психиатрична и психологична експертиза показва, че момичето има лека степен на умствена изостаналост, поради което много лесно е можело да бъдат манипулирани волята и желанията й. Направените експертизи на Янко Ат. установяват, че той е психично здрав, състоянието му е давало възможност да разбира свойството и значението на извършеното от него, както и да дава достоверни обяснения по делото.

Янко Ат. е осъждан 3 пъти за кражби, той има начално образование, семеен е, не работи. До влизане в сила на присъдата, Янко Ат. е с мярка за неотклонение "задържане под стража". Той може да обжалва наложената му присъда пред Апелативен съд – Варна.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай