Видин заприлича на европейски град

Видин заприлича на европейски град | StandartNews.com

Видинчани не харесват сегашната скулптурна композиция, известна като "Трите грации". Тя се намира пред входа на съда в началото на улица "Търговска". Тя е поставена преди 10-ина години на мястото на т.нар. сух фонтан. Авторите им са искали да изобразят легендата за трите сестри Вида, Кула и Гъмза, които са дали имената на селищата, които са построили. Вида - Видин, Кула - Кула и Гъмза - Гъмзиград. Но идеята не е защитена оригинално, тъй като трите фигури приличат по-скоро на героини от древноримски ритуали. Новият проект предвижда премахването им и на тяхно място да бъде изграден кът за почивка с много растителност. Имало го е и някога в стария Видин. Той също е част от желанието днешният Видин да върне блясъка си от миналите години.

Модерната инфраструктура привлича инвеститори и задържа младите в родното място

За три години бяха инвестирани 110 млн. лв., казва кметът Герго Гергов

- Г-н Гергов, опишете как ви изглеждаше Видин през 2011 г., когато ви избраха да го управлявате?

- През 2011 г. заварих община без ток, вода и телефони, служители без заплати за 6 месеца, детски заведения без хранителни продукти, запорирани сметки за 6 - 7 млн. лв., неразплатени задължения за 21 млн. лв. Не се изпълняваше нито един проект. Беше асфалтиран булевард "Панония", който след това трябваше да разкопаем отново заради подмяната на водната система. Говореше се за основен ремонт на надлеза, за асфалтиране на улици. Сега много от улиците са асфалтирани, надлезът е ремонтиран основно, градът има много нови и обновени детски площадки. В детските градини децата получават здравословна храна с високо качество. Видин вече има модерното депо за твърди битови отпадъци, изграждаме пречиствателната станция за отпадни води. Видин не е същият. Той е един променен град, който все повече заприличва на европейските градове по Дунав.

- Кметовете остават в историята на града с нещо голямо. Вие с какво ще останете?

- През моя мандат бе открит мостът над Дунав Видин - Калафат. Той е дело на държавата и на ЕС, но е вековна мечта на видинчани. Преди повече от век тогавашният общински съвет е взел решение за изграждане на такъв мост, но то не е могло да бъде реализирано. Стана факт през 2013 година. Това сигурно ще се свързва с моя мандат. Но и друго - през последните 3 години в града бяха реализирани проекти за 110 млн. лв. Изпълнен бе най-големият от създаването на общината - обновлението на целия воден цикъл и изграждането на пречиствателната станция за отпадни води.

- Заради този проект понесохте и доста критики...

- Така е, когато улиците се разкопаят за смяна на водопроводите и канализационните тръби. Характерно е не само за видинчани, но и за жителите на други градове, които предприеха тази мащабна промяна. Но аз не се сърдя на моите съграждани за това. След време ще оценят, че сме извършили едно голямо дело. Сменихме водопроводите по 40 улици с обща дължина 13 648 м както и сградни водопроводни отклонения с дължина 5046 м. Разширяването и реконструкцията на каналната мрежа обхвана 46 улици с обща дължина 16 501 м, изградихме нов колектор от колекторна станция 1 до пречиствателната станция. Днес 100 процента от живеещите в града имат чиста питейна вода, а 95% имат канализация. На брега на Дунава изграждаме пречиствателна станция за отпадни води, първата в историята на Видин. Досега отпадните води са зауствани в Дунав. Тя е предвидена за пълно механично и биологично пречистване. Общата стойност на този проект е 75 млн. лв.

- Депото за отпадъци също се изгради през последните 2 години. Какъв е вашият принос за него?

- Моите предшественици също са работили за него. Избрали са мястото, разработвали са проекта, но неудачно. Сегашният екип на общината успя почти в последния момент на срока да го промени и защити и да спечели финансиране. Депото вече е изградено по всички европейски изисквания. Освен две клетки за отпадъци с капацитет 516 000 т, то има и модерна инфраструктура - инсталация за улавяне на отделяните газове, инсталация за компостиране, клетка за строителни отпадъци, собствена пречиствателна станция за отпадни води. Стойността му е 20 млн. лв.

- Видин се прочу и с първия изпълнен проект за изграждане на социални жилища. Кой печели от него?

- Аз се гордея с този проект за близо 4 млн. лв. Той се изпълни изцяло с европейски средства чрез програмата "Регионално развитие". В два квартала - "Гео Милев" и "Строител", изградихме 80 жилища, в които ще живеят 280 социално слаби граждани. Повечето от тях са роми, което показва един нов подход на общината към тази общност. На фона на противопоставянето между българи и роми на други места, при нас ситуацията изглежда доста по-различна. Чрез нашата политика за строеж на жилища за ромите ние ги интегрираме много по-успешно. Даваме им възможност да живеят при равностойни с останалите граждани условия, като се надяваме това да ги стимулира да живеят според законите на страната, да се образоват, работят, водят децата си на училище и лекар и т.н.

- Значи освен социални, проектът има и други цели?

- Има интеграционни цели за рискови и маргинални групи. И понеже новодомците ще могат да останат в жилищата за 5 години, аз се надявам за това време те да си стъпят на краката, да си построят собствен дом или да могат да си плащат наема на друго място. Църквата в лицето на Видинската митрополия ни обеща да помага в превъзпитанието на тези хора. От това ще спечелят и те, и останалите граждани. Защото ще намалят престъпленията и нарушенията, извършвани от роми, от които са потърпевши и българите.

- Доволни ли сте от разпределението на средствата от новата програма "Региони в растеж" на ЕС? Видин получи най-много - 38 млн. лв.

- Изключително съм доволен. Монтана получава 21 млн., Враца - 23, а Видин - 38. Градът бе изравнен с Варна, Пловдив, Бургас, Русе, Стара Загора, Плевен, Благоевград и Велико Търново. Т.е. влезе в групата на 9-те най-големи града в България. Това е доказателство за загрижеността на правителството за Видин, за желанието градът да бъде изведен от незавидното си състояние на беден и изостанал район.

- В какви проекти ще вложите тези средства?

- Общината има интегриран план за градско развитие и възстановяване, приет през 2013 година. Той обхваща 48% от територията на града. Имаме готови 7 приоритетни проекта, които ще реализираме поетапно. Това е смяна на визията на централната пешеходна зона, обновление на старите знакови сгради - музея Конака, СОУ "Цар Симеон Велики", художествената галерия, драматичния театър, природо-математическата гимназия, младежкия дом. С новата визия на тези сгради и зони Видин наистина ще заприлича на своите събратя - дунавските градове в Европа. Целта ни е да задържим младите хора във Видин и да привлечем повече инвеститори. Общината има готови проекти за 70 млн. лв.

- През последните години Видин се утвърждава като фестивален град. Какви културни прояви организира общината?

- Много са. Най-значимият градски фестивал е при нас. Нарича се "Дунавски вълни". В момента тече четвъртото му издание, а първите две протичаха по цял месец. На сцената на фестивала видинчани видяха изкуството на състави от Франция, Индия, Русия, Бразилия. Искахме хората да се събират за изкуство, а не за политически разпри и митинги. Освен този фестивал, имаме още други - "Мостът" - за младежко изкуство, средновековният "Бъдин", фолклорният "Албутин", "Танци край Дунава", детският "Щуроландия". Освен във Видин, в селата Антимово, Капитановци, Покрайна също създадоха традиции за провеждане на свои културни прояви с участието на певци и танцьори от съседните региони на Румъния и Сърбия. Искаме с тези фестивали да приобщим видинчани към културата. Защото един град може да блести тогава, когато гражданите му са културни, богати духовно. Видин има много чудеса - природни и исторически, които трябва да бъдат видени от повече български и чужди туристи. Защо да не избират да дойдат в нашия град точно по време на тези фестивали?

- Какво оттук нататък?

- Отваряме града към моста "Нова Европа". Пространството от крепостта "Баба Вида" до моста ще предоставим на инвеститори за развитие на производствена дейност. Като цяло се насочваме към развитието на туризма.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай