Кубрат: По-силен съм от Кличко

Не искам милиони, а световната титла в България, сподели шампионът

Кубрат: По-силен съм от Кличко | StandartNews.com

Кубрат Пулев се прибра в България с широка усмивка, интерконтиненталната титла и в очакване на мач за световната титла срещу Владимир Кличко или Александър Поветкин. Кобрата излезе от терминал 2 дори след пилотите, но бе достатъчно отзивчив за всички медии. Първо той позира за снимка с пояса, а след това разцелува и любимата си Андреа, която по-късно имаше участие в столична дискотека. Тя дори му посвети една от песните си. "Това е за любимия ми", каза тя, преди да изпълни парчето. Ето какво сподели Кобрата на летището:

- Кубрат, каза, че коланът отива на роклята на Андреа, смяташ ли да я зарадваш с още пояси?

- Ами, тя първо да смени роклите. По-скоро трябва да й купим нова рокля. Виждате, че една защита на пояса е много трудно нещо. Щастлив съм, че съумях да запазя колана. Горд съм от това постижение. То е за малка България.

- Къде нареждаш тази победа в сравнение с останалите?

- Това е една от най-важните победи, ще остане в историята. Противникът беше много опасен.

- Победата е важна, защото беше тежка или защото те извежда до мач за титлата?

- И двете. Тони Томпсън е номер 1 в Америка. Горе-долу положението беше България срещу САЩ и ние пак победихме.

- Колко си близо до мач за световната титлата?

- По-близо няма накъде. Въпрос на време, което и преди съм ви го казвал. Най-много да направя още един мач преди този за световната титла. Това ще стане, ако двубоят с Кличко или Поветкин бъде насрочен за следващото лято. Видяхте, че ми беше доста некомфортно, тъй като не съм играл 1 година. Това си оказва влияние, колкото и да тренираш и да се подготвяш. Професионалният ринг е нещо съвсем друго.

- Какво става с европейската титла, от която се отказа, какъв е пътят, за да си я върнеш?

- Мога да си я върна по всяко едно време. Може би за нея ще се бият Чисора и един боксьор от от "Зауерланд". Който и да я спечели, мисля, че няма да е проблем да направим мач и да си я взема пак. Пояса не сме го дали, той си е тук в България, така че аз си се чувствам европейски шампион.

- Искаше ли ти се да нокаутираш Томпсън?

- Блазнеше ме, но залогът бе много голям. Знаете, че ударите са тежки, а ръкавиците - много малки. Видяхте, че чат-пат се появяват и малки аркадички. Но мисля, че през цялотото време се получаваше това, което аз искам. Диктувах темпото. Не му позволих той да играе и да се разгърне.

- Осъзнаваш ли какво направи за всички хора в България?

- Това си говорихме с брат ми Тервел в самолета. Сега, като гледаме ранглистата и виждаме моето име след тези на Владимир и Виталий Кличко. Всички други големи имена, олимпийски шампиони са много под мен. А едно време, като гледахме тази ранглиста, си мечтаехме да сме в челото. Ето сега виждате до къде стигнахме.

- Как се стига до това място в ранглистата?

- С упоритост, труд и вяра. Много работа, много тренировки, известна доза и късмет, Божа работа...

- Получи няколко нечисти удари в тила от Томпсън...

- Това е професионален бокс. Видяхте, че съдията прави забележка и все едно нищо не е станало. Тук боксът е по-брутален, не е точно като аматьорския. И аз може би съм имал нечисти движения. Не можеш да прецениш на стотната, за да си спреш удара. Случва се. Така стават боищата.

- Да чакаме ли мач с Кличко?

- Нека да видим. Това е бокс. Не може да се прогнозира и да се каже на 100%, че някой ще бие. Приятели ми казват, че прогнозите за даден мач са за мен, но пак не мога да се чувствам сигурен победител, преди да са ми вдигнал ръката.

- А чувстваш ли равностоен на украинеца?

- Отдавна се чувствам равен. Кличко, Поветкин и другите не са нищо повече от мен. Аз съм българин и се чувствам много по-силен от тях. Въпрос на подготовка е. Пак казвам, не е лошо да направя още един или два двубоя, но това вече е въпрос на договорка. Не е ясно как международната федерация ще назначи мача.
Но трябва да сме реалисти. Аз не искам просто да се изправя срещу Кличко, да взема няколко милиона, да се прибера вкъщи и да кажа "Супер"! Не го правя заради парите. И те са важни, но въпросът е да се излезе, да съм конкурентен и да го бием, за да може да приберем световната титла в България.

- За този мач излезе с най-високото си тегло, ще ти трябват ли още килограми за мача с Кличко?

- Не, доколкото знам, Владимир дори е по-лек от мен. Чувствам се просто перфектен. Въпросът е на подготовка и да подберем правилния момент, за да атакуваме световната титла.

- Спомняш ли си Олимпиадата в Пекин, за да видиш пътя, който премина?

- Нямам време да си спомня. Така, като ме подсети някой, се сещам, че всичко живо ме беше оплюло. Бях омаскарен, един вид нищо не става от мен - защо не се откажа. Но никога човек не трябва да бърза да отписва. По-добре да изчака да види и тогава да прецени.

- Има ли шанс мачът с Кличко да е в България?

- Това ще е много трудно, защото за съжаление тук няма такава боксова аудитория. Едва ли ще се стигне до такова решение. Но по всяка вероятност мачът ще е в Европа, защото и двамата сме от този континент. Едва ли ще го назначат в САЩ.

- Как възприемаш ролята си на обединяваща личност за България?

- Радвам се, че българите оценяват това, което постигам. Искам да кажа на цяла България, че и аз ги оценявам. Заради тях съм готов да продължа все нагоре. Това е истинското - не пари, не слава! Когато виждам, че радвам хората, това ми дава нови сили.

- Ще празнуваш ли?

- И аз съм човек. И на мен ми се полага някой и друг празник. Може леко да...

- Какво прави снощи след мача?

- Честно да си призная, всички празнуваха. А аз с един колега на брат ми играхме шах на лаптопа. Бих го естествено и двете игри. Победа до край. Превръщаме живота малко като спорта.

Братът на Кубрат Пулев - Тервел, също бе много развълнуван на летище София при пристигането на българската делегация. "Радвам се за брат ми", каза Тервел пред "Стандарт". "Отстрани беше много тежък мач, нервен. На моменти беше много критично. Дори не знаехме накъде да насочим тактиката. Опитвах се да помагам по всякакъв начин. Пак казвам, много съм щастлив и сега очакваме победителя от Кличко и Поветкин", добави Тервел.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай