Четвъртък,

Ще се връщам в България заради многото приятели

От: Администратор -
A
A
A

Кшищоф Краевски заема длъжността извънреден и пълномощен посланик на Полша в България от 2014 г. досега. В края на неговата мисия той беше удостоен от президента Румен Радев с орден „Стара планина" първа степен за неговите заслуги за развитието на полско-българските отношения. По време на церемонията Краевски рецитира стихотворението „Я кажи ми, облаче ле бяло" от Ран Босилек. Дипломатът от години е
свързан с България. В периода 1998-2003 г. той е генерален консул на Полша във Варна а през 2002 г. става почетен гражданин на морската ни столица.

- Ваше превъзходителство, посланическият Ви мандат в България приключва. Като добавим и работата ви като като генерален консул на Полша във Варна Вие прекарахте девет години в страната ни. Какво е за Вас и Вашата професионална кариера България?
- В България прекарах няколко изключително важни години от моя живот. Когато през 1998 г. станах генерален консул във Варна вече имах зад гърба си 10-годишен опит във външното министерство и правителствената администрация на Полша. Обаче престоят ми във Варна за мен беше бойно кръщене на дипломатическо поприще. Това беше много ценен опит, от който се възползвах в по-нататъшната си кариера – първо като полски посланик в Азербайджан а след това като директор на Дипломатическия протокол във външното министерство на Полша. Когато преди четири години се завърнах в България, този път като посланик, имах ясен план: да придам нова динамика на полско-българските отношения. И мисля, че до голяма степен успях да постигна тази цел.

За мен това е повод за гордост и удовлетворение

Специален момент в моята кариера беше и получаването на званието почетен гражданин на Варна. Това беше първото ми отличие, получено в чужбина.
През тези години ми се случиха много важни неща и в личен план. Когато бях в България се роди дъщеря ми Мария. Тя, както и синът ми Пьотр, прекараха голяма част от детството си в във вашата страна. Гордея се, че и двамата говорят български и знаят доста добре българската история. Затова България винаги ще заема специално място в паметта и сърцето ми.
- С каква равносметка на извършеното в двустранните отношения през последните години ще напуснете София?
- С гордост мога да кажа, че през последните няколко години двустранните ни отношения се развиват с небивала динамика. По време на моя мандат осъществихме първата от 13 г. визита на полски президент в България, първото от 11 г. посещение на полски министър-председател, както и първата от 10 г. визита на министър на външните работи. С това обаче не се изчерпва списъкът с постигнатото. По време на моя мандат Полша доказа, че е близък партньор на България. Помогнахме на българските ВВС, ремонтирайки двигателите за самолетите МиГ-29. Последователно подкрепяме кандидатурата на България за шенгенското пространство. Близки партньори сме в ЕС и НАТО. Тези контакти в политиката намериха своето отражение и в други сфери.

Броят на полските туристи в България продължава да расте

всяка година. Икономическите връзки между Полша и България също стават все по-здрави, а полските фирми все по-често поглеждат към българския пазар, виждайки перспективи за своето развитие.
- Тази година се навършват 100 години от установяването на дипломатическите отношения между България и Полша. Какво бихте пожелали през следващия век за традиционните приятелски връзки между двете страни и народи?
- Свършеното от нас до тук е предпоставка за едно още по близко партньорство между нашите страни, което сега заедно трябва да надградим. Без да забравяме обаче, че в основата на това партньорство винаги е лежала взаимната изгода и солидарността по ключови въпроси. Убеден съм, че моят наследник и българските власти ще продължат да работят в тази насока за общо благо на двата народа, което пожелавам както на всички българи и поляци така и лично на себе си.
- Речта на председателя на ЕС Доналд Туск в София в началото на българското председателство на ЕС бе много приятна изненада за българите, както и Вашата рецитация на ботевото стихотворение "Хаджи Димитър" и рецитациите на другите дипломати в посолството. Как се роди тази идея?
- Да проговориш на езика на страната, която за няколко години се е превърнала в твой дом може би е най-големият израз на уважение към твоите домакини. Избирайки „Хаджи Димитър" а след това и други великолепни български творби, с които поздравявахме българите по повод националните ви празници, се стремяхме да покажем, че уважаваме нашите домакини, познаваме историята на България, разбираме българската култура и я възприемаме за специална и близка. Ако успяхме да осъществим тази цел поне в малка степен за нас, полските дипломати, това е голям успех.
-Използват ли се пълноценно историческите факти от времето на Владислав Варненчик до наши дни за задълбочаване на взаимното опознаване на нашите два народа?
- Историческите факти са нещо изключително важно, но за мен по-важно е едно универсално обобщение на историческите връзки между Полша и България. Имам предвид

сходството в съдбините на нашите държави и народи

обединени не само от славянските си и християнски корени, но също и от болезнения опит на съществуване без собствена държавност и същевременно без възможност за определяне на собствената си съдба. Като полски посланик винаги съм се стремял да обръщам внимание на този факт, защото той е ключ към взаимното разбиране на историята на двете страни. През второто полугодие на тази година в сътрудничество с БАН организираме голяма научна конференция по повод стогодишнината от установяването на дипломатически отношения между Полша и България, на която ще застъпим точно тази теза.
- Вие дадохте висока оценка на българското председателество в ЕС. Как виждате ролята на България в ЕС през следващия период, които със сигурност ще бъде сложен и труден за съюза?
- Българското председателство беше успешно от организационна и политическа гледна точка. Сега трябва да се запази динамиката, постигната през последното полугодие, например в сферата на европейската интеграция на Западните Балкани. Виждам, че България продължава да работи активно в тази насока. Като посланик на страна-застъпник за европейската интеграция този факт много ме радва. Ще се радвам през следващите месеци да видя подобна солидарност и добронамереност спрямо нашия регион по отношение на европейския дневен ред и енергийните въпроси, особено в сферата на газовата политика. Защото, както гласеше мотото на българското председателството, „съединението прави силата".
- Покрай Вашата резиденция на бул. "България" минава линията на трамвай номер 7, по която се движат полски мотриси. Вие возили ли сте се на тях?
- Разбира се и то многократно, защото това е най-бързата връзка с центъра на София. Полските трамваи са модерни и удобни и още дълги години ще служат на софиянци и гостите на столицата. Но участието на полски фирми в модернизацията на градския транспорт не се изчерпва с трамваите. В София, а и в няколко други български градa,

се движат полски автобуси и тролеи

Полски компании имат богат опит и в производството на мотриси за метрото и в жп транспорта. Сигурен съм, че България може само да спечели ако реши да се възползва от този опит.
- Как бихте обобщили състоянието и перспективата на българо-полското икономическо сътрудничество?
- Търговските и икономически отношения се развиват много добре. През 2017 г. двустранната ни търговия достигна близо 1,2 млрд евро. това е ръст с почти 12% спрямо предходната година. Нещо повече, в сравнение с 2007 г., когато България стана член на ЕС, двустранната ни търговия се увеличи с 800 млн. евро. Тези числа показват, че полски продукти се търсят в България, защото те съчетават високо качество и достъпна цена. Радвам се, че този интерес не е еднопосочен, тъй като българският износ за Полша също отбелязва ръст, достигайки 600 млн. евро м. г. Смятам обаче, че търговските ни връзки имат потенциал, който не е напълно използван. Има още много ниши, които могат да бъдат заети от полски и български компании. Една от тях са споменатите превозни средства за нуждите на транспорта в България. Знам, че интерес към България има и по отношение на търговски обекти. Потенциал има и в сферата на отбраната. Тук България би могла да се възползва от инициираната от полското правителство „Програма за подпомагане на сигурността на региона" целяща по-тесни военно-политически и индустриални взаимоотношения със съюзниците ни: Вишеградската група, прибалтийските държави, Румъния и именно България.
- Вашето семейство как се чувства в България ?
- Аз и семейството ми винаги сме се чувствали отлично в България, както във Варна, така и сега в София.

Още повече, че всички в семейството говорим български

За мен е много важно, че мога да нарека приятели много от българите, с които се запознах. За доброто ми самочувствие в България допринася и фактът, че страната се променя в правилната посока, което според мен е заслуга на членството й в ЕС. С помощта на европейските средства бяха осъществени много проекти, благодарение на които градската среда стана по-приветлива. Появиха се и нови зелени площи, места за отдих и активно прекарване на свободното време, което много ме радва. Разбира се, има още какво да се желае в това отношение, но знам, че не всичко може да стане веднага. Както се казва и в Полша, и в България – всяко нещо с времето си.
Със сигурност ще се завърна във България, воден или от новите ми служебни задължения или просто от любовта към вашата страна.

Любомир Михайлов

Тагове:

Препоръчани новини

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички