Седмицата на голямото потъване

Седмицата на  голямото потъване | StandartNews.com

Борсовият срив в Гърция и продължаващият низходящ тренд при борсово-търгуваните стоки са събитията от изминалата седмица, които заслужават коментар.

След повече от едномесечно прекъсване заради поредния епизод от гръцката дългова криза борсата в Атина отвори с невиждан от десетилетия борсов срив. В понеделник гръцките акции бяха разпродадени с повече от 20%, докато акциите на банките в страната дори се сринаха с повече от 60%. В края на седмицата гръцките капиталови книжа направиха плах опит за възстановяване, но все пак спадът за седмицата остана двуцифрен.

Борсово търгувани стоки са на нива под дъното от октомври 2008 г., когато бе пикът на последната финансова криза. Никелът, кафето, златото, среброто, медта и соята се търгуват с повече от 40% под дългосрочните и средносрочните им максимуми. При някои от горивата се наблюдават дори по-големи спадове.

Що се отнася до златото, спадът му продължи и през изминалата седмица, макар и с намалена интензивност. В следващите месеци е много вероятно да видим нива от 870-900 щатски долара за тройунция от благородния метал. Засега е малко вероятно да има поскъпване на златото, както от техническа гледна точка, така и от фундаментална.

Централните банки отчитат огромни загуби заради преоценката на златото, в което често се инвестират част от валутните им резерви. Швейцарската централна банка отчете преди седмица загуба за първото полугодие в размер на 52 млрд. щ.д., основно заради по-ниската преоценка на златните й резерви и заради поевтиняването на еврото през първото шестмесечие, което е също силно застъпено във валутните резерви на банката. Швейцарската централна банка е осма в света с 1040 тона златни резерви, малко след Русия. Федералната резервна система също е на голям минус от преоценка на 8133-те тона златни резерви.

Швейцарският франк бе подложен на сериозни разпродажби през изминалата седмица, като се обезцени до неколкомесечни дъна спрямо еврото и долара. Подозренията са, че швейцарската централна банка е активна на валутните пазари, стремейки се да обезцени валутата си и да възстанови конкурентоспособността на икономиката чрез обезценяване на валутата.

Рублата продължи да се обезценява на международните валутни пазари. Границата от 70 рубли за евро отново бе прехвърлена. Ниските цени на суровините, икономическата изолация на страната и субсидиите за кримския бюджет, както и нереформираната икономика на Русия не само ще задълбочат икономическия спад, но и ще продължат да оказват негативно влияние върху курса на рублата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай