Васил Бинев: Хорейшио ли? Това съм аз!

Най-трудно ми е с Еди Мърфи, защото е непредвидим, казва актьорът

Васил Бинев: Хорейшио ли? Това съм аз! | StandartNews.com

Васил Бинев, роден под знака на Везните, се е отдал най-вече на озвучаване на филми и сериали. Най-известен е с работата си по "Фарскейп", "От местопрестъплението: Маями", "Изгубени", "Отчаяни съпруги" и "Бягство от затвора". Завършва ВИТИЗ в класа на професор Надежда Сейкова. От 1986 до 1988 г. е театъра на Добрич. От 1988 до 1989 г. е в бургаския храм на Мелпомена, след това отива в Армията. През 2006 г. получава номинация за "Икар" в категория "Златен глас" за дублажа на "Изгубени" и "От местопрестъплението: Маями" . През 2007 г. е номиниран за "Франк Рива" и "Бягство от затвора". На 27 март 2010 г. печели статуетката за "Брак с чужденец". През "гласа" на Васил Бинев са минали световни звезди - Еди Мърфи, Робърт Де Ниро със "Запознай ме с нашите", "Запознай ме с вашите", "Да разлаеш кучетата" и много други, Робърт Редфорд - с "Шпионски игри" и "Последният замък", Брад Пит - и с трите части на "Бандата на Оушън", "Да срещнеш Джо Блек", "Легенди за страстта" и "Телма и Луиз"... Списъкът е безкраен, а в него са още величия като Никълъс Кейдж, Мел Гибсън ("Какво искат жените"), Вал Килмър, Ричард Гиър, Джон Траволта.

Съпруга на Васил Бинев е Силвия Лулчева - звезда от Младежкия, "Столичани в повече" и куп филми, сериали и реклами. Топлият й изкусителен тембър звучи в "Сексът и градът", "От местопрестъплението: Маями", "Забравени досиета" и "Женени с деца".

"Лейтенант Хорейшио "Ейч" Кейн ли? Да - един от любимите ми персонажи! Това, което ми се случи с Дейвид Карузо, е много приятна среща на малкия екран. Той се превърна в един от най-лесните за мен актьори за озвучаване", разказва Васил Бинев. Той признава и че много харесва музиката към филма и особено основната песен на легендарната британска банда The WHO - "Won't Get Fooled Again". Хората по цял свят познават Дейвид като Хорейшио, но той е участвал и в още много касови филми - "Рамбо - първа кръв", "Близнаци", "Хъдзън Хоук", "Доказано жив".

"Занимавам се с тази работа повече от 20 години, а "От местопрестъплението - Маями" направиха доста сезони, така че вече познавам дъха, паузите, емоционалните изблици на Дейвид. Когато тръгне нанякъде, знам кога ще се обърне. Сега го чакам в следващ сериал, защото, за съжаление, този свърши", разказва още Васко. Той може да се идентифицира до степен, каквато му позволяват текстът и филмът. Дублажът е "патеричка" за зрителя - да се запознае с актьора и ролята му, да усети емоцията.

Досега не е снимал нещо сериозно в киното и малко го е шубе, ако му се отдаде възможност.

Не мога да бъде ченге - мек човек съм

не съм напорист. За да бъдеш следовател, трябва да си упорит, да преследваш нещата, да ти стиска. Докато пред по-големи препятствия малко се свивам и гледам да намеря по-малкото съпротивление", признава Васко.

Любим филм му е "Бягство от затвора" - действието се развива в огромен зандан. А само трима мъже озвучавали - по десетина човека накуп. Било е страхотно предизвикателство. "Понякога като истински шизофреник си говориш с трима души едновременно, така че този филм съм го запомнил хем като много тежък, хем като много благ. Друг любим сериал ми е "Отчаяни съпруги", а сега "Касъл".

Въпреки че е дублирал почти всички най-големи имена на световното кино, Васил Бинев признава, че най-трудно му е било да влезе под кожата на Еди Мърфи. Работил е по "Ченгето от Бевърли Хилс" едно, две и три, "48 часа", "Смахнатият професор", "Бумеранг", "Изисканият джентълмен" и още много други. "Еди Мърфи е страшно труден - гъвкав, с огромен диапазон на гласа, абсолютно непредвидим. Адски е сложен за обличане в български емоции и най-много ме изпоти", признава Бинев.

Въпреки всичко Васил не иска да излезе от своя си свят. "Доста е интересно, вълнува ме, пали ме, хубаво ми е. Преди две-три години с театъра се разделихме по взаимно съгласие, защото отдавна се бях отдал на дублажа, пък и с театъра много-много не се заобичахме. Не можах да изиграя нещо голямо, което да ме върже за сцената. А аз я нямам тази театрална лудост. Човек трябва да се занимава с това, което му харесва и, разбира се, му носи и пари", откровен е актьорът. Но си оставя вратичка, като признава, че ще се моли да има повече от работата, която обича. Но нищо не се знае - може да се появи голям кинопроект или пък защо не и театрален.

"Мярката е много важна, не бива да се преиграва. Актьорът да предаде ставащото на екрана на български с малко чувства и много опит - да слуша фонограмата и да има майсторлъка да си сменя гласовете. Преводът също е изключително важен, това всъщност е половината работа - на литературен български, фразата да е точна. И когото вярваш на преводача, вече мислиш само за своята работа. Често се случва обаче, докато четем, сами да подменяме някои думи, а

ако нямаме време в ефира излизат глупости

Патили сме си от лоши преводачи, но има и наистина много добри. Но ще излъжа, ако кажа, че не ми се иска да мина пред кадър - в някои от актуалните сериали. В малки роли обаче зрителят едва ли ме е забелязал", казва Васил.

Той и Силвия имат прекрасна 12-годишна дъщеря, която сега открива любовта и са й интересни въпросите и отговорите около нея. "Тя е много добро и обичливо момиче и най-голямото ми удоволствие е да учим, да четем, да рисуваме, да пишем заедно. За мои хобита не ми остава време. Запълвам пропуските в домашната програма на Силвия", споделя Васко. "Тя е много нахъсан човек, който не си оставя магарето в калта. Наблюдавам я отстрани и често се опитвам да й кажа, че някоя работа може да се свърши и утре, но не", добавя съпругът. "Не искам слава, не искам почести, но мечтая, като ме срещне някой непознат, да ми стисне ръката и да ми каже "благодаря ти".

Сега Васко довършва турския сериал "Памуковата принцеса" и гръцкия "Карла", а също и "Великолепният век". "Много се кефя на Зюмбюл ага - главния евнух и пазител на харема, който е страшно интересен образ, с който се забавлявам". Васко е категоричен - дублажът няма да изяде хляба на гилдията. Най-голямата телевизионна аудитория са пенсионерите - това са хората, които недовиждат и докато прочетат титъра, картинката вече е избягала. А има и домакини, които слушат, докато готвят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай