Замразиха възрастта за пенсиониране

Въвежда се и възможност за по-лесно предсрочно пенсиониране

Замразиха възрастта за пенсиониране   | StandartNews.com

София. Възрастта за пенсиониране няма да се увеличава с по четири месеца всяка година и ще остане 60 години и 8 месеца за жените и 63 години и 8 месеца за мъжете. Това решиха днес депутатите в Народното събрание, след като приеха на първо четене промените в Кодекса за социално осигуряване.

Необходимият стаж за пенсия ще е 34 години и 8 месеца за жените и 37 години и 8 месеца за мъжете.

Въвежда се и възможност за по-лесно предсрочно пенсиониране на лица, на които не им достигат до 2 години стаж или възраст. Ако лицата нямат стаж, те ще могат да се пенсионират при навършване на 65 години и 8 месеца, стига да имат поне 15 години стаж.

Според БСП в България възрастта за пенсиониране е сред най високите в ЕС. От ГЕРБ пък коментираха, че с тези промени ще се задълбочат проблемите в Държавното обществено осигуряване (ДОО).

„Временно ще се харесате на част от вашите избиратели, за определен период ще намалее безработицата, но вие задълбочавате проблемите в ДОО в дългосрочен план допълни бившият социален министър Тотю Младенов, изтъквайки, че близо 2 млрд. лв. е дефицитът, който се предвижда в бюджета на ДОО за 2014 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай