Момчето на късмета се завръща

Къци Вапцаров отложи снимки на филм, за да възроди „Риск печели, риск губи“

Момчето на късмета се завръща | StandartNews.com

Къци Вапцаров е сред момчетата в развлекателната индустрия с най-голям късмет – през март възражда шоуто си „Риск печели, риск губи“ в ефира на Bulgaria On Air. При това предаването – едно от най-известните в родния ефир, ще се излъчва всеки делничен ден, а това означава не само сериозни финансови постъпления за неговия водещ, но и огромна реклама за персоната му. Къци дирижира играта общо 11 сезона по различни канали и до днес държи някои от най-големите рекорди по гледаемост със своите 2500 издания. И винаги залага на сърцето и на интуицията си.

Стартът е по Ефир 2 на БНТ през 1994-та, след това – навръх милениума, тръгва по bTV, но само за петилетка. След осемгодишно мълчание през юли на 2013-та се случва пореден дебют  – по ТВ7, но, уви, само за месец. Какви са правилата в регламента? Къци избира човек от публиката, който решава кръстословица, като си помага с трите „карти на късмета“. При правилно отворена дума участникът печели награда, която може да задържи и да прекрати участието си или да рискува, като продължи да се пробва. При грешка обаче губи спечеленото до момента. Завършилият успешно кръстословицата завърта „Колелото на късмета“, където го очакват големи награди. Сега ще бъде твърде интересно кои ще са новите „момичета на късмета“.  Защото въпреки всички перипетии, три от асистентките на Къци се впускат в бурната си кариера именно след „Риск печели, риск губи“ - Гала, Жасмина Тошкова и Ива Екимова. Техните наследнички вероятно отново ще са красиви, лъчезарни, усмихнати, стройни, жизнерадостни – и секси, защото в игрите с публиката има провокации.

А въпреки че на пръв поглед Къци открай време изглежда като стихиен материалист – това е типично за почти всеки артист, планира всяка своя стъпка в шоу бизнеса твърде методично. Започва с детското „Кой е по-по-най“ в края на 90-те, когато нишата е абсолютно свободна, а хората все още помнят „Сладкарница „Захарно петле“. След това - "Невада", а след него – „Риск печели, риск губи“. Съпругата му Меги реди кръстословиците с огромно удоволствие и ентусиазъм. В началото той е кълбо от нерви, но с годините спира да се ядосва за глупости – оставя нещата да се случват, а ако ли не, приема фактите философски. Веднъж обаче неволно подарява всички букви, с които редят една от кръстословиците. Момичетата ги подреждат в кашон от водка и той – мислейки, че вътре има пълни бутилки, го поднася на и без това развеселена компания. Веселяците обаче не връщат буквите – прибират си ги за спомен. А тогава всичко е на живо по БНТ и се налага да вадят стари букви, за да спасят излъчването.

След стопирането на „Риск печели“ Вапцаров е продуцент на шоуто за младоженци "Горчиво", където работи до 2009-та, когато започва "Любовни игри". Тъкмо когато много неща изглеждат изгубени – след продължителен антракт за „Риск печели“ - и Къци като че ли иска да скъса с миналото, той влиза във “ВИП брадър“. След финала получава поканата от TV7. И, естествено, я приема – да прави купон под прожекторите му е заложено и по природа, и по тапия. Убеден е, че шоуто липсва на феновете – доказва го и групата във Фейсбук "Да върнем Къци Вапцаров". Още повече че Николай Бареков го вика не само с "Риск печели", а и с "Кой е по-по-най?", на което той е и продуцент. „Те са много различни, но и двете са обединени от това, че са обърнати към хората. Всеки може да играе - няма нищо нито уговорено, нито фалшиво. Не участват предварително нагласени известни личности. Всъщност са си "народни шоута", мотивира се тогава Къци. А и той никога не се страхува от конкуренцията – доказал е, че има еднакъв вкус с феновете.  

Докато тече житейската сага, до Къци като скала стои Меги. Двамата се запознават много преди неговата популярност. Като всеки кадър на ВИТИЗ Вапцаров сменя мацките на всеки семестър, но в някакъв момент се засичат с бъдещата си съпруга при общи приятели и той разбира, че това е жената на живота му. Тя е силно впечатлена от енергията му и въобще не обръща внимание на приказките, че е сваляч от класа - неслучайно е професионален психолог. Меги става майка на тримата им сина – Асен, Александър и Йоан, и е душата на частната им детска градина. Тя е плътно до Вапцаров и когато той се пъне и гърчи във „ВИП брадър“ през 2012, където го наричат „лицемер, интригант, психопат“, но въпреки влиза в челната тройка. Тогава Меги избягва да коментира, но все пак си позволява да каже: „Това, което виждате от него в шоуто, категорично няма нищо общо с реалния му образ. Не защото вътре той играе прекалено много, а заради факта, че цялата тази ситуация там го мачка, не го кара да се чувства себе си.“

Къци обаче не се отказва от адреналина в тв форматите. Докато се състезава в „Като две капки вода“, споделя, че няма проблем да „хване“ гласа и поведението на този, когото имитира, но винаги е на нокти, за да не изпусне ритъма на синбека. Понякога се чувства ощетен от журито, но това не му пречи да се включи два пъти в надпреварата. После – и в „Маскираният певец“.  

Сцената

Роденият в Русе Кръстю Георгиев Вапцаров казва, че от дете мечтае да бъде актьор. Още на три влиза в образ, а в 9 клас на Математическата гимназия край Дунав вече е категоричен, че сцената е неговото място. Тогава получава главна роля в „На добър час" от Виктор Розов. Влиза в НАТФИЗ от третия път – в „Кукловодство“ при страховития професор Атанас Илков. След като завършва, не по-малко свирепият Вили Цанков го кани в авангардния сатирично-вариететен театър в Габрово, където се вихри в спектакли по музика на Александър Йосифов, Стефан Димитров, Нелко Коларов. През 2008-ма взима още една диплома от НАТФИЗ – в специалността "Филмова режисура". Снима "Господ се грижи за всички", "Безсмъртието в древен Египет", "Добре дошли на Земята", "Global Crisis". Пише и няколко книги - "Секс за душата", "Енциклопедия на редките случаи" - "Prostotin Stop" и "Любовитал Gel". Със Зуека, с когото са стари приятели и колеги, са готови и с детско томче със стихчета – единият е автор на думите, а другият – на рисунките.

Киното

Днес Къци твърди, че най-голямата му страст си остава киното. Дипломният му филм в НАТФИЗ  печели номинации на повече от 12 международни фестивала и той пише сценарий по същата история за пълнометражна лента, но три пъти е отхвърлян в НФЦ. На една от последните сесии Вапцаров все пак получава субсидия за игрален дебют, но явно пандемията отлага проекта с работно заглавие "Добри родители". Сюжетът, с който най-после се добира до държавните пари, е свързан със социалните проблеми на българи в Европа. Междувременно първородният Асен завършва „Бъркли“ в Бостън, където започва да пише музика за филми, а Александър се мярка в „Откраднат живот“. Най-малкият, Йоан, е пианист.

Фейсбук

Къци Вапцаров неотдавна взриви мрежата с емоционален пост срещу омразата в обществото ни. „Интелигентният човек няма нужда да оплюе нещо или някого, за да изглежда по-умен в собственото си съзнание. Умният се фокусира само върху това, което му харесва и общува с хора, които са му приятни и с които е на една вълна. Повярвайте - гадостите в живота нямат край и няма по-тъпо от това да се вторачиш в тях. Деликатният човек ги подминава, пропуска, за да има сили, енергия и позитивизъм за важни, полезни и добри дела! Умният не обикаля цял ден по стените на хората, за да изрази нагодуванието си и несъгласието си, което никой не му е и поискал. Не бъркайте свободата на словото със свободно говорене на глупости и пръскане на злоба, агресия и негативизъм. От последното полза няма. От ковид, сякаш по-опасен е вирусът на огромна маса от хора, които на всяка цена държат трескаво да намерят трибуна, защото тяхната им се струва малка, публично да оплюят Гришо, Мария, Стоичков, Бербатов, Кристо и кого ли не, втренчили се в запетайките на хората. Няма идеални хора и идеални ситуации. Затова фокусирайте се в добрите страни на съществуването ни, останалото го пропуснете покрай очите и ушите си. Няма да ви стигне живота, за да оплюете всичко грозно и лошо, а и това няма да ви направи по-интелигентни“, категоричен е Вапцаров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай