Хитове на Данчето Христова огласиха Пирин

Хитове на Данчето Христова огласиха Пирин | StandartNews.com

Китайците от "Голдън Буда бенд" удивиха с микса от класика и суинг

Звездата даде старт на 19-я джаз фест в Банско

От събота, в продължение на 7 дни, Банско е столица на джаза. За 19-та поредна година. След официалното откриване на Феста от кмета на града Георги Икономов и доктор Емил Илиев, негов организатор, на сцената на площада се качи голямата Йорданка Христова. Под акомпанимента на Биг бенда на Благоевград любимата на поколения българи певица изпълни някои от най-емблематичните си хитове. Публиката й пригласяше и неспирно я аплодираше.

Безспорно най-любопитното от програмата на първия ден от феста тази година бе участието на китайската група "Голдън Буда джаз бенд". пианистът Конг Хонг Уе, Адам Хуанг на баса, Шао Ха Ха на барабаните, Мартин Фенг с китарата и флейтистката Динг Сяокуи представиха интересна смесица от американски джаз, европейска и руска класическа музика гарнирани с типично китайско звучене и джаз суингиране. Характерното за тях е, че те много умело смесват звука на класически и народни инструменти като пиано, електрически бас, барабани, с китайска китара и флейта.

Приятната изненада за събралите се стотици меломани на площада в Банско стана австрийската певица и пианистка с български корени Сузана Савоф. Заедно с Ману Маир на контрабаса и Лукас Кьониг на перкусиите тя изпълни парчетата от новия си диск.

Голямата звезда на безплатното събитие тази година е британската поп и соул певица Джос Стоун. Номинираната за "Грами" звезда ще сложи финалната точка на джемсешъна на 13 август.

Певицата изгря на международната сцена още като тинейджър с мултиплатинения си албум "The Soul Sessions", с който освен за златното грамофонче, бе номинирана и за наградите "Меркюри" и има 7 албума. Сред останалите изпълнителите, които ще пеят в Банско, са триото "Сайръс Честнът", италианската певица Нада, музиканти от Куба, Австрия, Германия, Полша, Китай, Япония и Балканите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай