Били Кобъм гост на НБУ

Били Кобъм гост на НБУ  | StandartNews.com

Легендарният барабанист води майсторски клас по покана на Милчо Левиев

Легендарният Били Кобъм идва отново в България. Един от пионерите на джаз фюжъна, наричан "барабанистът с най-бързо темпо", е специален гост на Лятната музикална академия в Нов български университет от 5 до 16 септември. Заедно с професор Милчо Левиев, Вики Алмазиду и преподавателя по пиано в Консерваторията в Северна Гърция Грегори Симадопулос той ще води майсторски клас с млади поп и джаз изпълнители. Милчо Левиев работи отдавна с перкусиониста. През 1974 г. и 1975 г. българинът свири, композира и аранжира музика за групата на Били и правят заедно турнета в САЩ и Европа. Двамата имат и три общи албума - "Total Eclipse", "ShabazzZ" и "A Funky Thide Of Sings".

Кобъм, роден в Панама, е на 3, когато семейството му се мести в Ню Йорк. През 60-те и началото на 70-те той работи с великия Майлс Дейвис. Освен че участва в записите на "Bitches Brew" и "Оn the Corner", Били прави много турнета с Майлс. От там тръгва и музикалната му кариера, която продължава вече четири десетилетия. Японското турне с Дейвис в началото на 80-те е един от върховете в нея. През следващото десетилетие той концертира по света с приятели като Стенли Кларк, Джордж Дюк, "Pieces Of A Dream", "The Crusaders". Изнася рекорден брой концерти със собствени проекти из целия свят. Кобъм е сред основателите на "Махавишну оркестра" заедно с Джон Маклафлин, където според собствените си признания успява да напредне изключително в техниката на свирене. Така за кратко време Били работи за различни музикални проекти в попа, рока и джаза. Сътрудничи с Питър Гейбриъл, Джак Брус и Джеймс Браун, участва в записи на повече от 300 албума като оркестрант и в 25 като лидер. За семейството си казва: "Бях роден в музика, около мен имаше музика, а аз само избрах инструмента. Барабаните винаги са били единствената ми възможност!"

Музикалната академия на НБУ ще завърши с джемсешън в "София лайв клуб" на 16 септември от 21 часа. Там ще свирят най-добрите ученици в класа заедно с техните преподаватели. Професор Левиев и Алмазиду ще присъдят награди на младите музиканти от своя дарителски фонд - така им помагат да си купят инструменти, нотни материали и книги. Двамата осигуряват професионално промотиране на най-добрите си ученици - участия в съвместни концерти, важни контакти, препоръки за стипендии и представяне пред известни музикални институции.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай