Община Варна прехвърля на Гергов акциите си в Пловдивския панаир

Бизнесменът увеличи дела си на 79,3%, кметът на Пловдив недоволен

Община Варна прехвърля на Гергов акциите си в Пловдивския панаир | StandartNews.com

Мнозинството в Общинския съвет във Варна прие предложението на кмета Иван Портних, за прехвърляне на акциите, които общината притежава в „Международен панаир Пловдив” на дружеството „Пълдин туринвест” на бизнесмена Георги Гергов.

Общо 28 гласа "за" бяха от ГЕРБ, БЗНС- Александър Стамболийски, ВМРО, ДПС и независимите Светлан Златев и Апостол Апостолов.

15 гласа са "против"- "Демократична България, БСП, "Възраждане" и Николай Евтимов от ВМРО. Пет гласа са "въздържал се" - "Воля" и СДС

Община Варна притежаваше 16.3 милиона безналични акции с номинална стойност 1 лев, представляващи 29% от капитала на "Международен панаир Пловдив" АД. Останалите акционери в компанията са държавата чрез Министерството на икономиката и "Пълдин туринвест" АД - дружество с 25% участие на община Пловдив, а останалите са на бизнесмена Георги Гергов.

След като Варна апортира своите дялове, Гергов ще увеличи влиянието си в Панаира от 50.3% на 79.3%.

Решението стана факт, след като за втори път внесено предложение от кмета на общината Иван Портних. Първото беше през октомври, когато председателят на местния парламент Тодор Балабанов предложи точката да отпадне от дневния ред с мотив, че е получено писмо от Министерство на икономиката, според което, ако се вземе решение за прехвърляне, биха се нарушили разпоредбите на Закона за приватизация и следприватизационен контрол (ЗПСПК).

Сега отново беше получено писмо от министъра на икономиката  Даниела Везиева. В него тя апелира да се изпълни взетото през май 2017 г. решение безвъзмездно да се прехвърлят на държавата акциите, които Варненската община притежава в Пловдивския панаир. Тя е приложила и писмото на пловдивския кмет Здравко Димитров, с което той пък категорично възразява срещу взетото от ОС на „Пълдин Туринвест“ решение в началото на този месец за увеличаване на капитала на дружеството. Димитров уточнява, че община Пловдив притежава 25% от капитала на дружеството и неговият представител е бил упълномощен да гласува против увеличението на капитала чрез издаване на 16 314 400 обикновени налични поименни акции с право на глас и стойност 1 лев всяка и под условие, че новите акции се запишат на определено лице – община Варна (на толкова са оценени акциите, които община Варна притежава в „Международния пловдивски панаир“ – б.р.).

 Въпреки отрицателния вот на община Пловдив, Общото събрание на акционерите „Пълдин Туринвест“ е гласувало увеличение на капитала си. Според кмета начинът, по който това е направено, води до отпадане на предимството на сегашните акционери да придобиват нови акции, което означава, че процентът на община Пловдив спада от 25 на сто на 22,9%. Димитров също е на мнение, че ако ОбС Варна одобри апорта, това ще е равносилно на приватизация.

На днешното заседание кметът на Варна Иван Портних не взе думата по същество в разискването на тази гореща тема. Изказаха се съветници от „Демократична България“, БСП, Възраждане, ГЕРБ. Становищата на голяма част от ораторите обаче не бяха чути, тъй като заседанието бе неприсъствено и имаше безброй проблеми с озвучаването, пише аctualno.com

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай