Сряда,

Кризата в Турция можело да повлияе негативно и върху български фирми

От: Администратор -
A
A
A

Кризата в Турция може да повлияе негативно и върху българските компании, които изнасят стоки към южната ни съседка, предупреждават анализаторите от Кофас. Според предварителните данни на Националния статистически институт за първото полугодие – 22% от износа на България за страни извън Европейския съюз е именно към Турция.

Заради срива на турската лира и общата икономическа несигурност в страната част от местните компании вероятно ще пренасочат паричните си потоци, предупреждават анализаторите. Това означава, че може да се стигне до забавяне на плащания към търговски партньори, включително и български компании. Възможно е също така да се стигне до намаляване на поръчките от страна на турските компании.

Анализаторите припомнят, че турската лира за кратко време загуби 34% от стойността си спрямо американския долар, стигайки до рекордно ниското ниво – 5,09 за 1 долар. Истанбулската борса отбеляза спад с повече от 2,5 на сто.

Потребителските и производствените цени в Турция растат с много висока скорост, което може да доведе и до рекордни нива на инфлацията. Съчетано с общото забавяне на турската икономика, това може да доведе до множество проблеми за местните компании – съответно и за чуждите им партньори, допълват експертите.

Тагове:

Препоръчани новини

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички