Избираме жилище по сметката за ток

Хубавата гледка също влиза в цената

Избираме жилище по сметката за ток | StandartNews.com

"Умните" къщи са новата свободна ниша в строителството, казват архитекти

София. Българите, които имат възможност да си купят ново жилище, търсят екоапартаменти с добра изолация, за да пестят енергия. Купувачите стават все по-взискателни и към материалите, от които е изпълнен даден обект, и не са склонни да похарчат парите си за каквото и да било ново строителство. Това разказаха архитекти пред "Стандарт".

Оказва се, че много от новопостроените сгради не могат да бъдат продадени точно защото не са изпълнени в съответствие с изискванията за енергийна ефективност, твърдят специалистите. Това е и причината много от собствениците на апартаменти от така нареченото "ново строителство" да искат да се разделят с жилищата си. "Умните" къщи са последната мода сред хората, които имат по-големи финансови възможности. Това е и ниша за инвеститорите в строителството, коментираха архитектите.

Според тях в момента има глад за екожилища и всеки подобен проект би бил печеливш, ако е изпълнен качествено. Хората вече се научиха какво точно да търсят, когато купуват жилище, и грижата за бъдещите сметки за ток или парно са един от основните въпроси, които ги вълнуват при избора. Друг водещ момент, който определя дали човек ще купи жилище или не, е местонахождението му. Дори ако то е добро, а околността е неугледна и няма зеленина, хората обикновено се отказват от покупка, коментират експертите.

Апартаменти до 50 хил. евро са най-търсени

Жилищата с площ между 50 и 80 квадратни метра са най-желаните от купувачите в София. Цената, която са готови да платят хората в столицата за новия си дом, е между 30 и 50 хиляди евро и бележи лек спад. Това показват обобщените данни за втората половина на миналата година на Арко Недвижими имоти. Най-голямо увеличение през периода бележат купувачите, готови да отделят до 30 хил. евро за покупка на апартамент. Те са едва 10% от купувачите на пазара. Тези с бюджет между 30 и 50 хил. евро, и между 50 и 80 хил. евро се увеличават с 3% през втората половина на миналата година след отчетения преди това спад.

Най-голям спад в търсенето има на апартаменти с цена между 80 и 120 хил. евро. Техният дял в запитванията за покупка за втората половина на миналата година е само 10%, или с 50% по-малко от първата половина на 2013 г. Няма промяна в обема на търсенето на по-скъпите жилища с цена над 120 хил. евро, сочат данните на компанията. В проучването от началото на 2014 г. се отчита лека промяна в търсенето на апартаменти в София по отношение на тяхната площ. Все още най-предпочитани остават апартаментите между 50 и 80 кв.м. Техният дял в запитванията, отправени през второто шестмесечие на 2013 г., е 44%. Една трета от купувачите на пазара търсят по-големи апартаменти между 80 и 120 кв.м. При маломерните жилища под 50 кв.м. има покачване на търсенето до 11% от общия обем. Когато искат да наемат жилище обаче, хората се ориентират към по-големи апартаменти и са готови да отделят средно по 250 евро месечно за дом под наем.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай